Muren Verven met Wijzonol Muurverf

Zelf mijn huis verven, hoe pak ik dat aan?

Er zijn talloze schildersbedrijven te vinden, die jouw huis van een laag verf willen voorzien. Maar, als je een beetje handig bent, doe je het misschien liever zelf. Het voordeel van zelf schilderen is natuurlijk dat je kosten bespaart, maar ook dat je kunt beginnen wanneer het jou uitkomt. Je moet natuurlijk wel weten waar je op moet letten tijdens het schilderen. Wat voor verf moet je bijvoorbeeld kopen? En hoe zat het ook alweer met voorstrijken en schuren?

Bepaal wat je wil verven

Het is belangrijk om eerst te bepalen wat je wil gaan verven. Het kan in eerste instantie om de muren gaan, maar misschien denk je bij nader inzien wel dat je beter een lik verf aan kan brengen op de meubels. Een warme sfeer creëer je namelijk niet alleen door een laagje verf op de muur. Je kunt ook meer kleur in huis brengen door wat oudere meubels te schilderen. Allebei kan natuurlijk ook, maar dan heb je wellicht twee verschillende blikken verf nodig. 

Bepaal de kleur

Als je weet wat je wil gaan verven, is het tijd om de kleur te kiezen. Ga je voor een donkerblauwe kleur, om warmte te creëren in huis? Of wil je juist uitpakken met gekleurde meubels en kies je eerder voor een taupe tint op de muur? Helemaal wit laat een huis erg steriel overkomen en er zijn genoeg kleuren die net wat van wit afwijken, waardoor je in een huis een heel andere look kunt creëren. Als je weet welke kleur het wordt, ga je de uitstraling bepalen. Ga je bijvoorbeeld voor een hoogglans of juist voor een matte verf? Wellicht wil je voor de muur een Wijzonol muurverf mat gebruiken. Een kleur op de muur springt natuurlijk meteen in het oog en een hoogglans verf kan misschien wel nog meer drukte uitstralen. Echter wil je die glans misschien wel op de plinten of op een kast. De Wijzonol Hoogglanslak is dan ideaal om te gebruiken. Deze is in veel verschillende kleuren beschikbaar en is kraswerend. 

Kies de juiste producten

Misschien wil je zelf jullie huis verven om te besparen op kosten. Dat kan natuurlijk, maar bespaar niet bewust op de materialen. Een goede verf is misschien iets duurder, maar zorgt wel voor betere kwaliteit. Denk ook aan jouw situatie thuis. Als je huisdieren of kinderen hebt of een van beide op komst is wil je wellicht een verf aanschaffen die afneembaar is. En zorg ook dat je goede kwasten en rollers koopt. Deze producten zorgen namelijk voor het eindresultaat van jouw muur/meubel. 

Eerst voorbereiden

Wanneer een muur sterkzuigend of poreus is wordt er aangeraden om de muur eerst voor te strijken. Dit is lang niet bij alle huizen zo. Je kunt het bijvoorbeeld zien aan vochtplekken. Ook als een muur nog niet eerder geschilderd is, is voorstrijken aan te raden. Twijfel je of je voorstrijk nodig hebt? Druk dan eerst met een natte spons tegen de muur. Als het water door de muur wordt opgenomen, heb je zeker voorstrijk nodig. Als het water van de muur afdruipt, dan kun je beginnen met het afplakken van alles wat je niet wil verven. Met meubels, zorg je natuurlijk eerst dat het oppervlak dat je wilt gaan verven geschuurd is, dan pakt de verf namelijk beter. Zorg dat ook de vloer en de meubels afgedekt zijn voordat je aan het echte werk gaat beginnen. 

Schilderen maar

Dan kan het schilderen eindelijk beginnen. Roer altijd eerst in de pot met verf of lak, voordat je het in de bak giet. Begin dan met de buitenste laag te schilderen met bijvoorbeeld een kwast of een kleine roller. Begin dus bijvoorbeeld langs het kozijn, met de raden te schilderen. Als de buitenste randen voorzien zijn van een laag verf, kun je daarna verder gaan met een roller. Voor een meubelstuk geldt eigenlijk hetzelfde. Wel is belangrijk om altijd horizontaal te schilderen en niet tussendoor een pauze te nemen. Beide kunnen voor oneffenheden zorgen. Moet de muur twee keer geschilderd worden, omdat deze niet goed dekt? Zorg dan eerst dat de muur droog is, voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Als je klaar bent, trek dan altijd meteen de tape eraf, anders heb je alsnog kan op beschadigingen. 

Veel klusplezier! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *