Draad en Kabels

Hulpmiddelen voor het aansluiten van draad en kabels

Voor het aanleggen van elektra heb je draden en kabels nodig. Om ervoor te zorgen dat deze veilig aangesloten kunnen worden en om ze te beschermen kun je speciale hulpmiddelen gebruiken. We zullen er een aantal bespreken en uitleggen op welke manier je ze kunt gebruiken. 

Wartels

Een wartel wordt gebruikt voor kabeldoorvoer. Een kabel (of buis) kan dan door een plaat, wand of behuizing worden gevoerd. Wartels zorgen hierbij voor bescherming van de kabel. De kabel schuurt namelijk niet langs de behuizing en je voorkomt hiermee slijtage. Een wartel kan de doorvoer daarnaast ook nog stofdicht, waterdicht of gasdicht maken. Er bestaan verschillende soorten wartels. Het is dus altijd belangrijk om van tevoren te kijken welke geschikt is voor jouw situatie. 

Adereindhulzen

Als je een open uiteinde van een gevlochten draad op een aansluitklem gaat aansluiten, dan kan deze beschadiging oplopen. Om dit te voorkomen gebruik je adereindhulzen. Ook hierbij is het van belang dat je de juiste adereindhuls kiest voor jouw situatie. De huls moet namelijk op de gevlochten draad passen. Verschillende diameters worden aangeduid met verschillende kleuren. Om de adereindhuls vervolgens om de kabel te krimpen, gebruik je een speciale krimptang. 

Lasklem

Met een lasklem kun je meerdere installatiedraden aan elkaar lassen. Dit hulpmiddel is heel eenvoudig in gebruik. Zorg ervoor dat de draden die je gaat verbinden gestript zijn. Vervolgens steek je hem in de klem. Lasklemmen zijn vaak transparant. Hierdoor kun je de lasverbinding optisch controleren. 

Win van tevoren informatie in

Allereerst is het belangrijk om niet met elektra aan de slag te gaan als je hier geen kennis van hebt. Laat het in dat geval over aan een professional. Verder is het handig om van tevoren goed te bekijken wat je gaat doen en wat je hiervoor nodig hebt. Bij een bedrijf als Elektramat kun je alle materialen voor jouw klus aanschaffen. Ook kun je hier om informatie vragen als je er niet helemaal uitkomt. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *