trespa gevel

Zelf de gevel bekleden? Zo kies je het juiste materiaal

Jouw huis, aanbouw, schuur of uitbouw is niet helemaal af zonder de ‘finishing touch’: een mooie gevel. Een specialist inhuren om je gevel te bekleden is vaak niet nodig, want je kunt dit klusje ook makkelijk zelf klaren! De eerste stap is uiteraard het materiaal kiezen. Er zijn echter heel veel mogelijkheden, waardoor het niet makkelijk is om de juiste keuze te maken. In dit artikel helpen we je op weg.

Met welk materiaal wil je de gevel bekleden?

Er zijn genoeg opties om uit te kiezen als je je gevel wilt bekleden. Neem er de tijd voor om de juiste keuze te maken. Het materiaal heeft namelijk invloed op de uitstraling. Het is immers het eerste wat je ziet. De gevel helpt ook om het huis te isoleren. Sommige soorten gevels hebben ook meer onderhoud nodig. 

  • Hout

Veel mensen kiezen voor houten gevelbekleding. Een houten gevel geeft jouw huis een authentieke en natuurlijke uitstraling. Het is bovendien makkelijk om zelf te plaatsen of te herstellen. Hout heeft echter veel onderhoud nodig. Het kan namelijk gaan rotten en het is lastiger om schoon te houden.

  • Kunststof

Ook kunststof wordt vaak gebruikt. Het voordeel hiervan is dat het goedkoop is en je het makkelijk kunt bewerken. Je hoeft er ook nauwelijks naar om te kijken als het eenmaal geplaatst is. Het blijft namelijk lang mooi en kan niet gaan rotten in tegenstelling tot hout. Kunststof gevelbekleding komt bovendien voor in verschillende kleuren en patronen, waardoor er altijd wel iets tussen zit dat je mooi vindt. Je kunt zelfs kiezen uit kunststof dat lijkt op hout of beton.

  • Trespa

trespa lijmEen andere optie zijn trespa-platen. Dit zijn platen die zijn gemaakt met natuurlijke materialen. Het bestaat namelijk uit een laag geperste houtvezels tussen een harde toplaag. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zeer populair, omdat je het een moderne en stijlvolle uitstraling heeft. Bovendien kun je de platen op verschillende manieren bevestigen om een visueel effect te creëren. Trespa platen kun je makkelijk zelf plaatsen met lijm of schroeven. Ideaal voor een DIY-projectje dus! Op Kunstofplaten.be kun je er meer over lezen en de platen eventueel ook bestellen. 

  • Metaal

Niet alleen industriële panden, maar ook particuliere woningen worden tegenwoordig bedekt met metaal. Hierbij kun je denken aan aluminium, koper, inox of zink. Metaal heeft weinig onderhoud nodig en gaat lang mee. Het is echter ook iets duurder. 

  • Natuurlijke gevel

Een gevel die helemaal bedekt is met planten: iets voor jou? Wie fan is van deze look kan overwegen om klimopplanten te planten. Het duurt even, maar langzaamaan zal de plant de gevel op groeien. Dit ziet er prachtig uit, maar het kan jaren duren voordat je gevel volledig bedekt is. Als het volledig begroeid is, zullen de klimplanten ervoor zorgen dat je gevel koel blijft op warme zomerdagen. 

  • Steenstrips

Heb je ook al steenstrips overwogen? Dit is ideaal als je bakstenen en natuursteen mooi vindt, omdat de strips op echte stenen lijken. De steenstrips kunnen op de gevel gelijmd worden en bieden uitstekende isolatie. Dit materiaal is echter niet milieuvriendelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *