bijscholen

Welke cursussen in de bouw zijn gebruikelijk?

Wanneer je werkzaam bent in de bouw, kan het slim zijn om je kennis op peil te houden. Er zijn verschillende partijen die opleidingen en cursussen aanbieden aan bouwpersoneel. Denk bijvoorbeeld aan een BHV opleiding, die je de kennis geeft om in geval van nood op adequate wijze te kunnen handelen. Kies voor een cursus waarbij vanaf nul begonnen wordt, of ga voor een opleiding waarbij de verschillende aspecten van BHV herhaald worden. Ideaal, wanneer je de kennis over het bieden van eerste hulp op wilt frissen. Naast een BHV cursus zijn er tal van andere opleidingen interessant voor bouwpersoneel. Denk bijvoorbeeld ook een code 95 cursus, een heftruck cursus of een asbest cursus. 

Informeer eens bij je huidige werkgever of er budget beschikbaar is voor het volgen van cursussen. Zo hoeft het op peil houden van je kennis over bouwprojecten en -technieken helemaal niet duur te zijn! 

Verschillende opleidingen in de logistiek 

Bekijk het overzicht van Westpoort opleidingen eens, waarbij direct op zal vallen dat cursussen voor bouwpersoneel onder meer gericht zijn op logistiek. De code 95 cursus is hiervan een voorbeeld. Deze cursus moet tenminste eens per vijf jaar gevolgd worden door beroepschauffeurs. Zonder de code 95 cursus vervalt de geldigheid van het vrachtwagenrijbewijs. Nadat de cursus succesvol afgerond is, wordt de code 95-vermelding aan het rijbewijs van de chauffeur toegevoegd. 

Naast deze code 95 cursus kan ook het volgen van een heftruck cursus interessant zijn. In het bijzonder voor personeel wat zich bezighoudt met de distributie van bouwmaterialen. Deze materialen worden vaak op grote pallets verspreid, welke met een heftruck in de oplegger van een vrachtwagen geladen moeten worden.   

Cursussen om asbest te verwijderen 

Op de bouwplaats wordt doorgaans niet alleen gebouwd, maar moet soms ook gesloopt worden. Bij deze sloopwerkzaamheden kan asbest worden opgemerkt. Het is belangrijk asbest op een correcte, veilige en vooral verantwoorde wijze te verwijderen. Tijdens de DAV1- en DAV2-opleiding leer je meer over de manier waarop het verwijderen van asbest in z’n werk gaat. Naast een cursus voor het verwijderen van asbest, worden er ook cursussen aangeboden voor personeel wat als toezichthouder op het gebied van asbest aan de slag wil. Evenals dat je jezelf kunt specialiseren in het deskundig inventariseren van asbest in panden en op daken (DIA-cursus). 

VCA-certificaten behalen voor op de bouwplaats 

Wanneer je onlangs een opleiding op het gebied van bouwtechnieken gevolgd hebt, kun je direct voor een VCA-examen gaan. Slaag je voor het examen? In dat geval ontvang je het bijbehorende certificaat. Mocht je kennis wat verder weg zijn gezakt, dan kun je een cursus volgen. Deze cursus duurt vaak een of twee dagen, waarna je direct een examen doet om het certificaat te behalen. Met een VCA-certificaat geef je aan dat je de kennis over bouwtechnieken en alles wat er komt kijken bij bouwprojecten op peil hebt gehouden. Daarbij ben je met deze certificaten breder inzetbaar. Kies bijvoorbeeld voor de cursus VCA groen en combineer deze met een cursus VCA basis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *