Tegels zetten badkamer

Zelf badkamertegels zetten in 5 eenvoudige stappen

Ben je van plan zelf badkamertegels te gaan plaatsen in huis? Of je nu het toilet, de douche of de gehele badkamer wilt gaan aanpakken.. Maar je hebt geen idee waar je mee moet beginnen? Wij geven je precies aan hoe je in vijf eenvoudige stappen je doel kunt bereiken.

1) Welke soort tegel ga je gebruiken?

WandtegelsJe wilt natuurlijk niet enkel een esthetische mooi ogende oplossing, maar ook een duurzame en hygienisch verantwoorde keuze voor het betegelen van je badkamer. Daarom is het zeer belangrijk om de juiste soort tegel uit te kiezen voordat je verder aan de slag gaat.

Zo dien je eerst de keuze te maken uit een wandtegel of een vloertegel. Uiteraard afhankelijk of je een wand of de vloer wilt gaan betegelen. Wandtegels, zijn enkel bedoeld voor op muren. Vloertegels kunnen daarentegen voor zowel de wanden als op de vloer worden gebruikt.

De ruimte waarin je de tegels gaat plaatsen is ook zeer bepalend bij het uit kunnen kiezen van de juiste tegels. De slijtvastheidsklasse wordt namelijk bepaald door de ruimte. Een badkamer is bijvoorbeeld zeer slijtagegevoelig. Een kantoorruimte is daarentegen niet slijtagegevoelig. Je gekozen tegels worden daardoor dus voornamelijk bepaald aan de hand van de ruimte waarin je de tegels gaat plaatsen.

2) Hoeveel tegels heb ik nodig?

Je kunt met behulp van een legplan berekenen hoeveel tegels je precies nodig hebt. Schets als eerst de volledige ruimte die je wilt gaan betegelen. Bereken op deze wijze de volledige oppervlakte waar je tegels wilt gaan leggen. Het is daarbij wel aan te bevelen om minimaal 10% extra tegels toe te voegen aan de totale oppervlakte die hebt berekend. Hierbij houd je rekening met eventuele breuk- en snijverlies.

Vervolgens bekijk je de inhoud van het pak tegels dat je hebt uitgekozen. Nu kun je de totale oppervlakte +10% extra delen door de inhoud van het pak. Stel je hebt 55m2 dat je wilt gaan betegelen en de inhoud van het pak tegels is 2m2. Je deelt dan de 55m2 door 2m2, waardoor je uitkomt op 27,5. Dit rond je vervolgens af naar boven, waardoor je 28 pakken nodig zult hebben aan tegels. Zo weet je direct hoeveel je nodig hebt bij het tegels kopen.

Of bereken eenvoudig hoeveel tegels je nodig hebt met de tegelcalculator.

3) Tegellijm uitkiezen

TegellijmHet uitkiezen van de juiste tegellijm is van cruciaal belang bij het goed plaatsen van tegels in de badkamer. De keuze in tegellijm wordt bepaald door verschillende factoren. Is het bedoeld voor een wand of vloer? Ook het type ruimte en het formaat van de tegel zijn bepalend bij het maken van je keuze.

Pastalijm is bijvoorbeeld niet geschikt voor vloeren, aangezien het niet bestand is tegen hoge druk. Het is daarentegen wel prima toepasbaar voor wanden. Het zorgt voor een goede verharding, zelfs in vochtige omstandigheden zoals in een badkamer.

Poederlijm is ook een optie en is met name geschikt voor buiten de deur. Het is daarnaast voor zowel wand- en vloertegels toepasbaar. Het is tevens goedkoper dan pastalijm, waardoor het een veelgebruikte optie is onder veel klussers.

4) Welk gereedschap heb ik nodig?

-Vouwmeter of een meetlint of metingen uit te kunnen voeren.
-Waterpas om te zien of iets horizontaal staat of niet.
-Tegelsnijder waarmee je tegels op maat kunt snijden.
-Tegeltang om de tegels de juiste maat en afronding te geven.
-Voegkruisjes die als afstandhouder worden toegepast bij het tegel zetten.
-Mengkuip voor het mixen van een kleine hoeveelheid lijm
-Lijmkam om de tegellijm gelijkmatig te verdelen over het te betegelen oppervlakte.

5) De ondergrond voorbereiden

Vloer tegelsHet is van essentieel belang -bij het plaatsen van de tegels- dat de ondergrond wordt klaargemaakt voor het betegelen. Een gedegen voorbereiding is daarbij zeer belangrijk als je wilt dat de tegels goed zullen hechten aan de ondergrond. Bij een ideale situatie zorg je voor een vlakke en harde ondergrond, maar ook een ondergrond die vooral droog en cohesief is.

Zo, je bent nu helemaal klaar om je tegels te gaan leggen. Nu moet je alleen nog een vrije dag zien te vinden en wat frisse moed om daadwerkelijk te gaan beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *