woonverzekering

Woonverzekeringen, wat, waar en waarom?

Diefstal, brand of waterschade, het kan iedereen overkomen. En dan wil je natuurlijk niet opgezadeld worden met torenhoge kosten. Daarom kan een woonverzekering interessant zijn. Maar wat is dat precies, is het wettelijk verplicht en is het eigenlijk wel nodig om zo’n verzekering af te sluiten?

Wat is een woonverzekering?

In de volksmond wordt meestal gesproken van een brandverzekering wanneer het gaat over een woonverzekering. Deze kan niet enkel brand dekken, maar ook andere schade waar je zelf geen schuld aan treft zoals waterschade, natuurrampen, glasbreuk en diefstal. Je kan daarbij zowel je woning zelf als de inboedel, bijvoorbeeld meubels, laten verzekeren.

Een bijkomend aspect van een woonverzekering is aansprakelijkheid. Dit gaat over de onbedoelde schade die je aan derden toebrengt, denk bijvoorbeeld aan een dakpan die op het hoofd van een vriend valt, die hierdoor in het ziekenhuis belandt.

Bij de meeste verzekeraars kan je selecteren voor welke opties je wilt verzekerd zijn. Dat kan je bespreken met je makelaar die met jou alle mogelijkheden kan overlopen en kijkt wat je nodig hebt of verkiest.

Is een woonverzekering wettelijk verplicht en heb je die echt nodig?

Neen. Een woonverzekering is niet wettelijk verplicht. Je zal dus geen boete krijgen indien je een huis koopt of een woning huurt en geen woonverzekering hebt afgesloten. Toch hebben meer dan 90% van de huiseigenaars zo’n verzekering. Bovendien kan je in sommige gevallen toch verplicht worden om een woonverzekering te nemen, bijvoorbeeld bij bepaalde banken wanneer je een lening aangaat.

Is het dan echt nodig om zo’n verzekering af te sluiten? Ja, toch wel. Als je geen woonverzekering hebt kan je bij schade heel hoge kosten oplopen. Denk eraan dat de gemiddelde kost van een schadegeval in een huis of appartement € 2.500 is. Niet veel mensen kunnen dit bedrag, laat staan een hoger bedrag, zomaar even ophoesten wanneer hun iets onverwachts overkomt.

Waar vind ik voordelige woonverzekeringen en wat is de prijs?

AXA is één van de beste en meest betrouwbare verzekeraars. In 2018 wonnen zij zelfs de DECAVI-trofee van de beste woonverzekering in België. Dat is o.a. te danken aan de snelle aanpak ‘vandaag afsluiten = morgen verzekerd’ en de volledigheid van de woonverzekering bij AXA. Bij elke basisdekking is namelijk zowel je woning als je inboedel gedekt!

Je kan nu gratis de prijs van je woonverzekering bij AXA berekenen en meteen ook je contract ondertekenen, en dat allemaal online. Bovendien geniet je op dit moment van 10% korting op je woonverzekering, althans als je je contract vóór 30 juni 2019 online of bij je makelaar afsluit.

 

AXA korting

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *