verbouwen

Hoe je een grote verbouwing voor jezelf makkelijk kunt maken

We klussen allemaal wat af. De één legt een nieuwe vloer, de ander gaat voor een badkamer en een derde renoveert direct zijn hele woning. Zo’n verbouwing kost een heleboel tijd, geld en energie. Het lastigste aan een verbouwing blijkt vaak niet het verbouwen zelf te zijn, maar alles wat daar omheen gebeurt. Waar laat je al die spullen die er tijdens het klussen niet kunnen blijven staan bijvoorbeeld? Wat doe je met al het afval? Hoe zorg je er voor dat je niet teveel, maar ook niet te weinig verf of tegels inkoopt?

Opgeven of uitgebrand zijn na een verbouwing, herkenbaar?

De combinatie van het harde werken en alle randzaken, die geen spetter extra verf op de muur brengen maar wel belangrijk zijn, zorgt er in sommige gevallen voor dat men halverwege de bouw opgeeft of na afloop volledig uitgebrand is. Dat is uiteraard niet de bedoeling, want je moet juist genieten van het prachtige resultaat waar je hoe dan ook hard voor hebt moeten werken.

Daarom hebben we een aantal handige tips voor je geformuleerd. Hiermee maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker en kun je je concentreren op de klus.

Spullen tijdelijk opslaan

Je gaat bijvoorbeeld de woonkamer opknappen. Dan moet het interieur gedurende het klussen ergens anders staan. Wellicht heb je geluk en staat er toevallig een grote schuur naast je huis, maar voor de meesten wordt dit een stukje lastiger.

Je zou er dan voor kunnen kiezen om het één en ander te verspreiden door de rest van het huis, maar dan moet je voor het tandenpoetsen eerst over je hoekbank heen klauteren om bij de badkamer te komen, en op de terugweg nog een keer. Dat is geen ideale optie. Kies daarom voor gemak en zet het allemaal in een goedkope opslagruimte.

Er zijn zelfs partijen die de spulletjes bij je komen afhalen, het voor je opslaan en op een gewenst moment weer terug komen brengen. Zo hoef je geen aanhanger te huren om de inboedel te verplaatsen en komen er geen andere mensen in de buurt van jouw spulletjes. Gemak dient de mens, zeggen ze weleens.

Een afvalcontainer huren

Een verbouwing levert altijd meer afval op dan verwacht. Veel meer. Je kunt er zelf mee gaan zeulen, maar dat doe je tijdens het klussen al genoeg. Je kunt ook hierbij weer kiezen voor gemak door een afvalcontainer te huren. Die worden met een vrachtwagen voor jouw huis gezet en wanneer deze vol is haalt het bedrijf de bak weer op. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je er eentje laat brengen die groot genoeg is. Voor de goedkoopste afvalcontainer kun je simpelweg informeren bij de verschillende aanbieders. Dan is dat alvast geregeld!

Slim inkopen

Zaken zoals verf, tegels en vloeren hebben een grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Tegelijkertijd zijn deze ook vrij prijzig. Koop ze daarom nooit vanuit een impuls, maar doe vooraf goed onderzoek. Wanneer je dan zeker weet wat je precies wil hebben moet je natuurlijk ook nog de juiste hoeveelheden aanschaffen.

Meet daarvoor precies de lengte en breedte van de oppervlakken en vermenigvuldig deze met elkaar. Zo krijg je een goed beeld van de benodigde hoeveelheden. Houdt rekening met een klein beetje extra, maar vooral niet teveel. Je kunt immers altijd nog bijkopen!

Neem de tijd en geniet

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we kunnen geven. Neem genoeg tijd voor de klus en zorg dat je er ook een beetje van geniet! Voldoende tijd nemen betekent niet alleen een inschatting maken van de benodigde tijd voor het geheel, maar ook dat je goed nadenkt over de verschillende onderdelen die in een bepaalde volgorde uitgevoerd moeten worden.

Vervolgens maak je per onderdeel een inschatting van de benodigde tijd, waar je ongeveer tien procent bij optelt. Zo heb je een goed veiligheidsnet wanneer bepaalde onderdelen uitlopen. Heb je geen uitloop bij sommige onderdelen, dan blijft die extra tijd staan in het totaal en neem je dit dus mee naar het volgende onderdeel. Zo weet je zeker dat je op je uiterste datum in ieder geval klaar zult zijn, of het nu mee of tegen zit. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *