Duurzame led verlichting in je huis

Wil jij ook duurzame verlichting in je huis?

Er zijn maar weinig mensen die niet getroffen worden door de voortdurende stijging van de energieprijzen. De vaste lasten gaan per huishouden soms wel met honderden euro’s per maand omhoog. Dit is daarom het moment om eens te kijken of je je woning ook kunt verduurzamen. Een van de dingen die je kunt doen, is je oude verlichting vervangen door ledverlichting. Veel mensen hebben niet in de gaten dat de lampen in hun woning, veel meer stroom nemen dan eigenlijk zou moeten. Vele kleine beetjes maken een grote en dat geldt zeker wanneer het gaat over lampen en je energierekening. Wij leggen je daarom graag uit hoe je kunt zorgen dat je goede, duurzame en daardoor betaalbare verlichting in je woning krijgt. 

Kies voor ledverlichting

Vroeger waren alle lampen gloeilampen. Dat was ongeveer het minst energiezuinige middel om je woning mee te verlichten. Een ouderwetse lamp zet namelijk bijna alle energie om in warmte en daar heb je niets aan. Sterker nog, het brengt ook nog brandgevaar met zich mee. Heb jij nog ouderwetse inbouwspots in je woning, vervang deze dan door led inbouwspots. Deze spotjes zijn vele malen duurzamer omdat zij slechts heel weinig energie vragen en dat vrijwel allemaal gebruiken om licht te produceren. Deze lampen worden daarom ook niet heet en dat neemt ook de risico’s op brand weg. Omdat deze lampen zo weinig energie verbruiken, kun je er heel veel geld mee besparen op je energierekening. 

Zijn alle spots voor alle ruimtes geschikt? 

Als je je oude spotjes graag wilt vervangen door duurzame ledspotjes, dan moet je goed weten welke spotjes je moet kiezen. Als je voor led wandlampen gaat, moet je namelijk even kijken naar de IP-waarde van de spots. Dit getal geeft aan hoe goed de lampen tegen stof en water kunnen. In de keuken is het niet ongebruikelijk dat je met vloeistoffen werkt, dus je wilt voorkomen dat een plens water op je spot kortsluiting veroorzaakt. Als je zorgt dat je spots met een IP-waarde van 44 of hoger koopt, dan weet je zeker dat je je geen zorgen hoeft te maken over spetterend water. 

Ook mooi licht in je badkamer? 

Mocht je ook in de badkamer duurzaam licht willen aanbrengen, dan is het in dat geval belangrijk dat je voor spots met de juiste IP-waarde gaat. In de badkamer wordt vaak gebruikgemaakt van spots met een IP-waarde van 65 of hoger. Mocht je voor extra sfeer willen gaan, koop dan ook een leddimmer bij je spotjes. Hiermee kun je de lichtsterkte eenvoudig aanpassen en bovendien zorgt een leddimmer voor een lager energieverbruik. Zo weet je zeker dat je aan het eind van de maand niet verrast zult worden door je energiemaatschappij want de stroomkosten blijven hoe dan ook laag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *