Kabelsysteem valbeveiliging plat dak

Werken op hoogte, op een veilige manier

Er zijn een hoop beroepen waarbij je op hoogte moet werken. In de bouw sector werken ze vaak in de lucht. Denk bijvoorbeeld aan dakdekkers en zonnepaneel leggers. Dat zijn allemaal vaklieden die op daken moeten werken. Dat moet natuurlijk wel veilig gebeuren, voordat er iemand van het dak valt. Gelukkig zijn er manieren om veilig op hoogte te werken en die bespreken we in dit artikel.

Gezond in orde

Voordat je het dak op gaat, moet je altijd zorgen dat je qua gezondheid in orde bent. Als je je duizelig voelt bijvoorbeeld is het niet verstandig om op hoogte te gaan werken. Het is dan al niet verstandig om een ladder op te klimmen. Voel je je dus niet lekker? Blijf dan gewoon met beide benen op de grond staan. Het is niet de bedoeling dat je jouw evenwicht gaat verliezen en daardoor van de ladder, of nog erger, het dak valt. 

Een veilige ladder

Voordat je het dak opklimt, moet je een goede en veilige ladder hebben. Deze is van belang om veilig het dak op te komen. Zoek daarom eerst uit welke ladder voor jouw klus het beste geschikt is. Daarnaast is het belangrijk dat deze stabiel staat op de grond. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je halverwege van de ladder kan vallen. Een ladder hoort stevig en stabiel op de grond te staan, anders hoor je deze niet te beklimmen. 

Zorg voor valbeveiliging

Als je op hoogte moet werken is valbeveiliging een must om te hebben. Je hebt verschillende soorten beveiliging daarvoor, zoals bijvoorbeeld kabelsystemen en hekwerken. Dit zijn mogelijkheden van valbeveiliging plat dak. Zo zijn er nog meer verschillende soorten beveiliging die op een dak kunnen worden toegepast. 

Bij een kabelsysteem wordt er een systeem of ankerpunt geplaatst. Hier kun je jezelf aan vast koppelen. Je bent dan veilig, omdat je een vallijn en een veiligheidsharnas krijgt. Mocht je dan vallen, zit je alsnog aan het ankerpunt vast. Hierdoor kan er niks met je gebeuren en val je niet tientallen meters naar beneden.

Een hekwerk zou ook een oplossing kunnen bieden. Er worden dan hekken rondom het dak bevestigd. Hierdoor loopt het dak niet af en heb je altijd een rand, waar je niet snel overheen kunt vallen. De hekwerken zijn erg flexibel in de opbouw. Hierdoor kun je ze snel opbouwen, om het dak veilig te maken. 

Een andere mogelijkheid die je hebt is om permanente ankerpunten te plaatsen. Deze punten zijn eenvoudig te monteren en beschadigen uw dak niet. Een plat dak biedt voldoende ruimte om meerdere ankerpunten te kunnen plaatsen. Hierdoor is het dak niet alleen veilig op het moment dat je er op moet worden, maar ook daarna nog. Mocht er dan opeens een lek ontstaan of een andere calamiteit plaatsvinden, dan is het dak altijd veilig. 

Valbeveiliging verplicht

Valbeveiliging is niet alleen aan te raden. Het is zelfs verplicht. Dat staat in het wetboek als wetsartikel. Het wil niet meer zeggen dan dat je verplicht bent om valgevaar te voorkomen, wanneer je vanaf 2,5 meter boven de grond werkt. 

Heb je een bedrijf in de bouw, waar mensen vaak boven de 2,5 meter werken? Dan moet je dus zorgen dat de daken veilig zijn, door valbeveiliging aan te schaffen. De beveiliging moet aangeschaft worden als je binnen 2 meter van de dakrand moet werken of binnen 2 meter van andere openingen in het dak. 

Werk je echter in de veilige zone? Dan heb je geen valbeveiliging nodig. De veilige zone is vanaf 4 meter van de dakrand en alle andere openingen in het dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *