Kinderen spelen buiten met houten balken

Buitenspelen stimuleren met deze 3 tips

Buitenspelen is steeds minder vanzelfsprekend voor veel kinderen. Dit is een verontrustende ontwikkeling, want onder meer de motorische ontwikkeling van kinderen heeft hier onder te lijden. Gelukkig kun jij actie ondernemen om je kinderen vaker buiten te laten spelen. Niet alleen thuis, maar ook op school. Wij hebben 3 tips voor je. 

Biedt onverwachte materialen aan

Buiten spelen is zeer afwisselend. Merk je dat je kind niet verder komt dan verstoppertje of tikkertje spelen? Door je kinderen onverwachte materialen aan te reiken, zoals kartonnen dozen, touwen en blokken hout, stimuleer je de fantasie. Kinderen gaan aan de slag met het materiaal, wat allerlei vormen aan kan nemen in het kinderspel. Groene schoolpleinen stimuleren het spel ook. Het biedt uitdaging aan alle type kinderen, of je kind nu graag rustig speelt of het liefst klimt en klautert. Er valt altijd wel een insect te vinden om te bestuderen of een boom om in te klimmen. 

Dit risicovol spelen prikkelt de creativiteit, leert je kind grenzen kennen en verleggen, helpt een kind omgaan met emoties en je kind leert veel nieuwe vaardigheden. 

Hou het rustig

Een andere optie is om je kind zichzelf eens te laten vervelen. Binnen mogen ze niet achter een schermpje zitten, buiten valt genoeg te beleven. Maar dan moeten ze wel zelf met leuke plannen en ideeën komen. Betrek ook de buurtkinderen bij het spel, zodat ze samen aan de slag gaan met het bedenken van leuke spelletjes. 

Speel zelf mee

Spelen is niet alleen goed voor kinderen, ook volwassenen hebben hier baat bij. Tijdens het spelen breng je quality time door met je kind en leer je elkaar beter kennen. Opper zelf leuke ideeën om te gaan doen of laat je kind met suggesties komen. Probeer je in te leven in de fantasiewereld van je kind. Zelf laat je jouw telefoon lekker binnen liggen aan de oplader. Je hoeft niet van ieder moment foto’s te maken. Dit speciale moment blijft in jouw geheugen gegrift staan. 

Tuin speelklaar maken

Voordat je kind naar buiten gaat, is het wel prettig als je tuin hierop ingesteld is. Maak het terras of de tuin schoon en aantrekkelijk, door bijvoorbeeld een hinkelparcours te tekenen met stoepkrijt. Controleer ook regelmatig de speeltoestellen in de tuin om er zeker van te zijn dat alles nog heel en veilig is. Houten speeltoestellen maak je ieder seizoen schoon met een sopje van water, natuurlijke zeep en een zachte borstel. Gaat je kindje naar een school met een natuurlijk schoolplein? Dan is daar ook alle ruimte om lekker buiten te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *