stalen balk

Welke stalen balk profielen zijn er?

Staal is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bouwmaterialen voor residentiële, commerciële en industriële bouwprojecten. Tijdens de bouw van deze residentiële projecten moet je bepalen welk type stalen balken moet worden gebruikt voor specifieke secties. Daarom is het essentieel om meer te weten over de verschillende soorten balken die in woningbouwprojecten worden gebruikt. De verschillende vormen zijn afhankelijk van hoeveel belasting er op een balk plaatsvindt. De Stalen balken van Huisman.nl zijn hier ideaal voor en wij gaan je daar vandaag meer uitleg over geven! 

W-profiel balk

De W-balk is een van de meest gebruikte soorten stalen balken in woningbouwprojecten. Dit type stalen balk wordt vaak gebruikt dankzij het lichte gewicht, wat perfect is voor kleinere residentiële projecten. Zwaarder staal kan namelijk de structurele integriteit in gevaar kan brengen wanneer het naast lichte materialen wordt gebruikt. W-balken kunnen ook gemakkelijk worden gelast, geklonken en gebout. Dit kan de snelheid en efficiëntie bij de voltooiing van een bouwproject helpen verbeteren. Terwijl de standaard I-balk nog steeds de grotere en duurzamere optie is voor grotere projecten, is de W-balk een kleinere en meer toegankelijke versie waarmee staal naadloos in woonprojecten kan worden geïntegreerd.

H-profiel balk

Langer en zwaarder dan I-balken en W-balken, is de H-balk het meest geschikt voor grotere residentiële projecten zoals de bouw van hoogbouwflats. Deze grote gebouwen vereisen sterke funderingen om een optimale structurele integriteit te garanderen. De H-balk is dan de beste optie, één grote individuele paal is in staat is om ongeveer 1.000 ton aan gewicht te dragen. 

I-profiel balk

De I-balk is één van de meest voorkomende soorten stalen balken. Deze wordt gebruikt in een grote verscheidenheid van bouwprojecten en wordt een integraal onderdeel van de ondersteuningsstructuur van een gebouw. In tegenstelling tot de H-balk en de W-balk, heeft de I-balk toelopende flenzen. De I-balk wordt vaak verward met de H-balk, omdat beide een vergelijkbare vorm en gebruik hebben. Hoewel ze het meest voorkomen in industriële projecten, zijn I-liggers ook veel te vinden in woningbouwprojecten, omdat het groeiende stedelijke landschap grotere en sterkere constructies vereist die bestand zijn tegen uiteenlopende omstandigheden.

T-profiel balk

De T-profielbalk wordt vaak gebruikt als een dragende sectie, verbindingspunt en als steunbasis tussen houten of stalen balken. Deze balken komen vaak voor in woningbouwprojecten en maken het mogelijk meerdere secties van I- of W-balken in een groot gebied te installeren zonder de structurele integriteit aan te tasten.Hierdoor kunnen projecten met meerdere verdiepingen worden gebouwd. Klinknagels en bouten worden gebruikt om balken aan elkaar te koppelen, waardoor een stevige basis ontstaat die de omliggende basisstructuren kan ondersteunen. De meeste T-profielbalken liggen ook bovenop stalen pijlers en liggers, waardoor een evenwichtige stalen binnenstructuur ontstaat.

L-profielen

L-profielbalken, ook wel hoekbalken genoemd, hebben een hoek van 90 graden en kunnen benen van ongelijke lengte hebben. Daardoor krijgen ze hun kenmerkende L-vorm. Deze balk staat bekend om zijn uitzonderlijk sterke gewichtsverhouding, waardoor het een ideale stalen balk is om te gebruiken in woningbouwprojecten. Deze balken worden ook gebruikt in hoeken van flatgebouwen en woningen, wat de duurzaamheid verbetert in een van de meest cruciale delen van een woongebouw. 

Dit waren de meest gebruikte balken op een rijtje. Tegenwoordig gebruikt de industrie vooral roestvrij stalen balken. Hun sterkte, taaiheid en hoge corrosieweerstand maakt het ideaal voor structurele toepassingen in ruwe of corrosieve milieus. Hopelijk heb je hier genoeg inspiratie opgedaan voor je volgende bouwplannen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *