Montage van zonnepanelen

4 tips voor de aanschaf van zonnepanelen

Wil je zonnepanelen op jouw dak? Dan ontdek je al snel dat je nogal wat te kiezen hebt. Het gebeurt regelmatig dat mensen lukraak ergens zonnepanelen kopen. Dit is niet verstandig, want niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde. Verdiep je daarom eerst goed in zonnepanelen alvorens je tot aankoop overgaat. Om jou een handje te helpen, zetten we hier 4 tips voor de aanschaf van zonnepanelen op een rijtje.

1. Bepaal hoeveel panelen je nodig hebt
Steeds meer mensen gooien hun dak tegenwoordig vol met zonnepanelen. In dat geval is de kans groot dat je geen stroom meer af hoeft te nemen van een energiemaatschappij. Toch is het niet altijd interessant om jouw dak vol te gooien met zonnepanelen. In dat geval wek je mogelijk (veel) meer op dan je nodig hebt. Dankzij de salderingsregeling krijg je geld voor stroom die je aan het net levert, maar deze regeling wordt vanaf 2023 afgebouwd. Kijk daarom liever naar jouw gezinssituatie en het gemiddelde energieverbruik. Aan de hand daarvan kun je bepalen hoeveel zonnepanelen in Eindhoven je nodig hebt.

2. Laat je niet te veel leiden door de prijs
Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Als je jouw dak er vol mee wilt leggen, ben je al snel een paar duizend euro kwijt. Dit schrikt sommige mensen af. Toch raden wij je aan je niet te veel te laten leiden door de prijs. Op de korte termijn zijn zonnepanelen duur, maar je verdient ze in de loop der jaren weer terug. Je wekt zelf immers stroom op, waardoor je minder af hoeft te nemen. Hierdoor bespaar je op jouw energierekening.

3. Kies voor panelen met een hoog rendement
Wil je zonnepanelen in Tilburg? Dan kun je kiezen uit monokristallijne en polykristallijne panelen. Deze panelen verschillen op een aantal punten van elkaar. Qua uiterlijk verschillen ze in kleur. Polykristallijne panelen zijn blauw, monokristallijne zwart. De prijzen van beide soorten panelen verschillen eveneens van elkaar. Zo zijn de polykristallijne zonnepanelen vaak wat goedkoper dan de monokristallijne zonnepanelen. Dit komt onder meer doordat monokristallijne panelen over het algemeen een hoger rendement hebben. Uiteraard hangt het rendement ook af van de plek waar je de panelen installeert. Zonnepanelen op het zuiden of westen wekken doorgaans namelijk meer stroom op dan panelen op het noorden of oosten.

4. Kijk naar de levensduur
Omdat zonnepanelen je flink wat geld kosten, wil je niet dat je deze binnen de kortste keren weer moet vervangen. Daarom raden wij je aan om goed naar de levensduur van de panelen te kijken die je op het oog hebt. Niet alle zonnepanelen gaan namelijk even lang mee. Maak daarom ook altijd duidelijke afspraken over de garantie. Sneuvelt er een zonnepaneel of omvormer binnen de garantieperiode? Dan draai je zelf niet op voor de kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *