Airconditioning

Welke airco zou voor mij het beste zijn?

Wil je het op warme dagen lekker koel houden in huis? Dan overweeg je mogelijk een airco aan te schaffen. In tegenstelling tot een ventilator slaagt een airco er wel in om de temperatuur in een ruimte omlaag te brengen. Dit komt doordat zo’n apparaat de warme lucht afvoert naar buiten en koude lucht een ruimte inblaast. Als je een airco wilt kopen, ontdek je al snel dat er verschillende mogelijkheden zijn. Ben je niet thuis in de wereld van airco’s? Dan weetje mogelijk niet goed welke je moet kopen. Om jou een handje te helpen, hebben we hier verschillende soorten airco’s op een rijtje gezet. Zodoende ben je in staat om de beste airco voor jouw situatie te kiezen.

Single split airco

De meeste mensen die een airco in huis installeren, kiezen voor een single split airco. Deze variant ken je mogelijk beter onder de naam split unit airco. Als je zo’n Vaillant airco koopt, krijg je een binnen- en een buitenunit geleverd. De binnenunit bevestig je in de ruimte die je wilt koelen, bijvoorbeeld de woonkamer. Hang hem altijd zo dicht mogelijk bij het plafond, want dan heb je er de meeste profijt van. Zorg er wel voor dat je de binnen- en buitenunit niet te ver uit elkaar plaatst. Beide units moeten namelijk met elkaar verbonden worden. 

Multi split airco

Als je slechts één ruimte wilt koelen, heb je voldoende aan een split unit airco. Wil je niet alleen de woonkamer koelen, maar ook de slaapkamer? Dan kun je ervoor kiezen om twee single split airco’s te kopen. Toch geniet dit niet de voorkeur. Nee, want je kunt in dat geval beter kiezen voor een multi split airco. Zo’n apparaat bestaat eveneens uit een buitenunit, maar uit meerdere binnenunits. Grote voordeel van zo’n airco is dat je er meerdere ruimtes mee kunt koelen. Ook hier geldt weer dat je goed na moet denken over de plek. De verschillende binnenunits moeten namelijk allemaal verbonden worden met de buitenunit.

Monoblock airco

De buitenunit van een single split en multi split airco wordt vaak op een plat dak of aan de gevel bevestigd. Helaas is deze mogelijkheid niet altijd aanwezig. Is dit bij jou eveneens het geval? Denk dan niet dat het niet mogelijk is om een airco te installeren. Nee, want je kunt namelijk een monoblock airco kopen. Het grote verschil met de bovenstaande airco’s is dat deze airco niet over een buitenunit beschikt. Zo’n airco kun je op iedere gewenste plek aan de muur hangen. Je hoeft geen rekening te houden met de afstand tot de buitenunit, want deze is niet aanwezig bij monoblock airco’s.


Mobiele airco

Wanneer je verschillende ruimtes wilt koelen, kun je hier een multi split airco voor gebruiken. Vind je dit niet handig? Of kost zo’n installatie je gewoonweg te veel geld? Kies dan voor een mobiele airco. Grote voordeel van een mobiele airco is dat deze voorzien is van wieltjes. Hierdoor kun je hem in verschillende ruimtes gebruiken. Net als bij monoblock airco’s werken ook mobiele airco’s zonder buitenunit. Wel moet je het apparaat in de buurt van een raam zetten. Waarom? Omdat je een slang uit het raam hangt. Deze slang voert de warme lucht namelijk af naar buiten. Hierdoor daalt de temperatuur in een ruimte ook daadwerkelijk. Bij de meeste mobiele airco’s wordt standaard een set meegeleverd om het raam af te dichten. Zo blijft de warme lucht buiten en kan ongedierte niet naar binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *