Betonplex

Klussen met betonplex: dit moet je weten

Ben jij binnenkort van plan om iets nieuws te bouwen en komt daar het storten van beton aan te pas? Dan weet je wellicht ook dat je daar betonplex voor nodig hebt, om het beton op zijn plek te houden tijdens het drogen. Betonplex is bovendien ook geschikt voor heel veel andere klussen. Benieuwd waar je dit materiaal allemaal voor kunt gebruiken? Lees dan snel verder! 

Wat is betonplex? 

Betonplex is in eerste instantie ooit ontwikkeld om een bekisting om het gestorte beton te vormen. Men was op zoek naar een sterk materiaal, om de bekisting te vormen. Maar, het moest daarnaast ook materiaal zijn, waar het beton zich niet aan zou gaan hechten. Na het in acht nemen van die eisen, is betonplex ontwikkeld. 

Betonplex is een plaatmateriaal, dat enorm sterk is. De platen hebben een epoxy toplaag, die uit 2-componenten kunsthars bestaat. Dit zorgt er mede voor dat de toplaag slagvast, krasvast en watervast is. Zoals hierboven genoemd, hecht het beton zich niet aan het betonplex vast, waardoor je de bekisting gemakkelijk kan verwijderen als het beton is uitgehard. Het is een duurzaam materiaal, want door de stevigheid, kan het makkelijk meerdere keren worden gebruikt. 

De voordelen van betonplex

Beton gaat niet hechten aan dit plaatmateriaal, maar andere materialen zullen dat ook niet zo snel doen. Dit komt omdat de toplaag vettig aan voelt. Daardoor is het materiaal voor meerdere doeleinden te gebruiken, wat het eerste voordeel is. 

Het tweede voordeel is dat het plaatmateriaal in veel verschillende dikten beschikbaar is. Waar je het ook voor gebruikt, er zal altijd een dikte zijn die bij jouw bouwproject past. 

Het derde voordeel is dat betonplex zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. Dit komt omdat de epoxy toplaag waterdicht is. Denk er wel aan dat er bij betonplex veel verschillende coating gebruikt kunnen worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat de toplaag niet altijd uv-bestendig is, maar dat dit met een coating wel opgelost kan worden. Ga je niet voor een coating op jouw plaatmateriaal? Houd er dan rekening mee dat na verloop van tijd de betonplek kan gaan verkleuren.

De varianten 

In principe bestaan er twee soorten betonplex. Het ene plaatmateriaal is op basis van multiplex gemaakt en de andere variant is gemaakt op basis van spaanplaat. Welke je het beste kan gebruiken, ligt aan de klus die geklaard moet worden. 

Op basis van multiplex

Als je echt op zoek bent naar een duurzaam en stevig plaatmateriaal, is de betonplex op basis van multiplex interessant. Dit plaatmateriaal is gevormd door verschillende fineerlagen, die met elkaar zijn verlijmd. Daarnaast hebben beide kanten de epoxy laag, waar we het in het begin van het artikel al over hadden. Dit betekent dus dat beide kanten van goede kwaliteit zijn. Het materiaal is zo sterk dat het niet kan doorbuigen, ook niet als je het zwaar of langdurig belast. Multiplex is weer gemaakt van diverse houtsoorten, dus ook daar is het belangrijk om een goede keuze te maken. De ene houtsoort is sterker dan het andere. Betonplex van berken is een sterk en duurzaam plaatmateriaal. Deze variant kan bijvoorbeeld  gebruikt worden voor de bekisting bij het storten van beton, maar kunnen ook dienen als vloer in een bedrijfswagen. 

Op basis van spaanplaat

Als we naar het financiële plaatje kijken, is deze betonplex variant voordeliger en interessanter. Maar, daarom krijg je ook niet de duurzaamheid en stevigheid als bij de multiplex platen. Je kunt ze wel gebruiken als bekisting bij het beton storten, daar zijn ze geschikt voor, maar je kunt ze dan helaas niet hergebruiken. Dit plaatmateriaal zie je juist vaak terug bij meubels, omdat de toplaag krasvast is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *