valbeveiliging

Wanneer moet je valbeveiliging gebruiken

In de zomer hebben we vaak wat extra tijd om handen, wat niet enkel rustige dagen aan het strand betekent, maar mensen ook vaak motiveert wat werken uit te voeren aan hun huis. Een nieuw laagje verf geven of je meubels pimpen is niet moeilijk, maar wil je aan echte werken beginnen, dan komt er vaak wat regelgevingen en must-haves bij kijken. Heb je bijvoorbeeld werken aan je voorgevel? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een soort valbeveiliging nodig en daar kan je vast wel wat meer info over gebruiken? Geen zorgen, wij zetten even alles op een rijtje.

Wat is valbeveiliging?

Wanneer er werken worden uitgevoerd met een bepaald risico voor de werknemer of omstanders dan is er nood aan een valbeveiliging. Dat bestaat meestal uit een harnas waarin de werknemer kan plaatsnemen, dat hangt met een verbindingsmiddel vast aan een ankerpunt. Een ankerpunt is een zwaarder deel dat beveiligd is en een tegenwicht kan vormen mocht je vallen. Een valbeveiliging zorgt ervoor dat je de grond niet raakt wanneer je valt, maar het vallen zelf houdt het niet tegen. Mocht er toch een ongeluk gebeuren waardoor een medewerker valt, dan blijft die persoon gewoon hangen in het harnas. 

Soorten valbeveiliging

Om juist aan de slag te gaan is het ook belangrijk welke soort beveiliging je gebruikt. Er zijn twee soorten: persoonlijke beveiliging en collectieve beveiligingen. Bij persoonlijke beveiligingen zorg je ervoor dat één van je werknemers beschermd is van een hoge val, dat door middel van één ankerpunt en harnas. Bij een collectieve beveiliging werk je ook met een harnas en verbindingsmiddel, maar het ankerpunt is vaak een hek. Bovendien moet bij een collectieve beveiliging ook nog ladders, valnetten en zeilen geplaatst worden.

Hoogte

Of het nu werken aan een raam, dak of voorgevel zijn: vanaf een bepaalde hoogte is valbeveiliging verplicht. In België is dat vanaf 2 meter en in Nederland vanaf 2,5 meter. Wil je werken aan een gebouw in Frankrijk? Dan moet je op eender welke hoogte voor valbeveiligingen zorgen. Bij sprake van risico werken moet er ook beveiligingen aanwezig zijn. Dat slaat op laden en lossen, werken met zware machines, werken met scherpe voorwerpen of werken aan een nieuwe funderingen. Een valbeveiliging kan ook niet zomaar opgesteld worden, zo’n constructie wordt elk jaar namelijk heel erg nauwkeurig gecontroleerd door een specifiek bedrijf.

Opleiding

Of er nu een valbeveiliging aanwezig is of niet, het belangrijkste voor een veilige omgeving is een alerte groep werknemers, daarom worden er vaak opleidingen gegeven over het ineenzetten van zo’n beveiligingen en de juiste manier om ermee om te gaan. Zo liggen op de werkvloer verschillende pictogrammen die gevolgd moeten worden, denk bijvoorbeeld aan plekken waar extra beveiliging voor ogen of oren nodig is, waar een mondmasker nodig is of waar werknemers speciale kleding moeten dragen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *