Zout

Waarom zout strooien op asfalt met warme dagen?

’s Morgens vroeg je auto krabben, de sneeuw van je dak afvegen en met je kachel hoog opgestookt door de gladde wegen in je wijk rijden tot je veilig en wel op een n-weg zit, het liefst achter een strooiwagen, die een redder in nood is met dit winterse weer. Dit scenario kent iedereen. Als je op weg naar je werk bent en er is een piek in een hittegolf voorspeld op die dag, dan kijk je waarschijnlijk wel vreemder op, wanneer je opeens achter een strooiwagen zit. Toch zou dat helemaal niet zo raar moeten zijn. Een strooiwagen op een warme dag is namelijk ook een redder in nood, ook al verwacht je dat misschien niet.

Het gevaar van heet asfalt

Iedereen weet dat je niet op blote voeten op het asfalt moet lopen met warm weer. Het wordt namelijk heet. Heel heet. Het wegdek kan met gemak een temperatuur bereiken van boven de 50 graden op een warme dag met alle gevolgen van dien. Met zulke temperaturen smelt het asfalt en wordt het zacht. Hierdoor kan het aan banden blijven plakken, ontstaan er sporen in de weg en steentjes in de slijtlaag kunnen los gaan laten, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan.

Kruispunten de dupe van hitte

Het probleem is op zijn grootst op kruispunten. Honderden auto’s die hier dagelijks afremmen en optrekken kunnen samen een behoorlijke ravage achterlaten. Vooral de vrachtwagens nemen al snel een deel van het asfalt mee op hun banden, waardoor diepe sporen in het wegdek ontstaan. Om dit te voorkomen hebben een aantal gemeenten ervoor gekozen om sensoren te plaatsen in het wegdek en zij houden visuele controlerondes. Wanneer het wegdek een temperatuur bereikt van 50 graden of meer, is het alle hens aan dek. Er moet dan namelijk meteen zout gestrooid worden.

Zout

Welk effect heeft zout op heet asfalt?

Zout is hygroscopisch en daarom is het het perfecte ingrediënt voor iedere snikhete dag. Het onttrekt vocht uit de lucht, waardoor het asfalt koeler blijft of afkoelt. Strooizout neemt daarnaast ook vocht op van het asfalt zelf, waardoor het wegdek minder plakkerig wordt en beter op zijn plek blijft liggen. Dankzij deze eigenschappen is zout het perfecte hulpmiddel om de wegen veilig te houden – niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Experts onderschrijven het koelende effect van zout niet. Het zout zorgt er wel voor dat het wegdek beter op zijn plaats blijft, maar het strooien zorgt slechts voor een zeer tijdelijke temperatuurdaling van enkele graden.

Waar spot je strooiwagens in de zomer?

‘Zomerse strooiwagens’ zijn vooral te spotten op de provinciale wegen en in de buurt van kruispunten. Aangezien een snelweg bestaat uit zoab, een zeer open asfaltbeton, laat dit wegdek sneller vocht door en heeft het geen strooizout nodig om op zijn plaats te blijven. Het zijn trouwens niet alleen de autowegen die baat hebben bij een strooiwagen in de zomer. Als een vrachtwagen al veel schade aan een wegdek kan aanrichten op een zomerse dag, wat dacht je dan van een vliegtuig? Daarom wordt er op zeer warme dagen ook vaak zout gestrooid op landingsbanen om zo schade te beperken.

Winterse strooiwagens in de zomer

Hoewel zout het asfalt misschien niet zoveel koelt als men zou willen, voorkomt het wel gevaarlijke situaties, doordat het wegdek beter op zijn plek blijft liggen. Sta er dus niet versteld van als je de komende zomers zo nu en dan achter een ‘winterse’ strooiwagen komt te rijden.

Zout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *