verbouwing

Waarom geld lenen voor een verbouwing voordelig is

Je huis verbouwen is niet goedkoop. Of je nu een badkamer, keuken of slaapkamer gaat verbouwen: er zitten altijd kosten aan verbonden. Soms is dit bedrag sparen geen optie, dan kan geld lenen voor de verbouwing een goed alternatief zijn. Een verbouwing aan je huis kan interessant zijn, het verhoogt namelijk de waarde van je woning. Je kunt een renovatie ook echt zien als een investering. Je hebt de keuze uit een persoonlijke lening of een hypotheek. Wist je dat bij een persoonlijke lening de rente vaak fiscaal aftrekbaar is? In dit artikel leggen we je alles uit over een persoonlijke lening voor een verbouwing. 

 

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je het bedrag dat je wilt lenen direct geheel op je rekening krijgt gestort. Je bespreekt van te voren een vast bedrag voor rente en aflossing. Bedragen die je hebt afgelost kun je niet meer opnemen. Zo heb je een duidelijk beeld van hoeveel je leent en wanneer de lening hebt afgelost. Deze lening worden vaak gebruikt voor het financieren van dure investeringen zoals bijvoorbeeld een verbouwing of een auto. 

 

Waarom een persoonlijke lening zo aantrekkelijk is? 

Veel mensen denken bij  het financieren van een verbouwing gelijk aan een nieuwe of tweede hypotheek. Bij een hypotheek ligt de rente lager en is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Toch hangen aan een hypotheek flink wat nadelen waardoor een persoonlijke lening aantrekkelijker is. Met een hypotheek betaal je bij het afsluiten advies-, taxatie- en notariskosten, dit is vaak behoorlijk duur. Je kunt bij een hypotheek lening vaak maar een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Bij een persoonlijke lening is dit anders. Je hebt geen eenmalige kosten aan advies, taxatie of de notaris en vervroegd boetevrij aflossen is vaak ook mogelijk.  In veel gevallen is de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar. Daarom is het slim om bij geld lenen voor een verbouwing te kijken naar een persoonlijke lening. 

 

Wanneer is je rente van een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

Bij een fiscale aftrek trek je een bepaald bedrag af van je belastbaar inkomen. Dit zorgt ervoor dat je een kleiner belastbaar inkomen hebt en betaal je uiteindelijk minder belasting. Bij de rente van een persoonlijke lening werkt het als volgt. De rente is aftrekbaar in Box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning), op de voorwaarde dat je de lening gebruikt voor woningverbetering. Dit houdt dus in dat je het geld gebruikt voor aankoop, verbouwing of onderhoudt. Een persoonlijke lening voor een verbouwing is interessant voor iedereen die geld wilt lenen maar geen extra hypotheek wilt of geen ruimte  heeft om meer te lenen binnen een bestaande hypotheek. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *