Vakantiehuis

Voor- en nadelen van een tweede huis kopen

Het is helaas niet voor iedereen weggelegd, maar daarentegen wel een droom voor een grote groep Nederlanders; een tweede huisje. Een plek waar je heerlijk kunt ontspannen, je vakanties kunt doorbrengen en even ver weg kan zijn van het drukke dagelijkse leventje. Maar wat is precies nodig om het te realiseren? En waar dien je allemaal rekening mee te houden? Al deze vragen worden in dit artikel voor je beantwoordt.

Lange termijn investering

De koop van een tweede huis kun je zien als een lange termijn investering. Woningen worden over het algemeen immers meer geld waard, met uitzonderingen natuurlijk weggelaten. De overweging is daarbij of het wellicht verstandiger is om je spaargeld op een spaarrekening te plaatsen en hier rente over te ontvangen. Daarentegen kun je dan voorlopig niet genieten van je spaargeld op de bank, wat bij de koop van een vakantiehuis natuurlijk wel het geval is…
Zijn de spaarrente en hypotheekrente op dit moment relatief laag? Uiteraard is de verleiding dan groot om hier direct van te willen profiteren. Echter, hoe hoog of laag liggen deze rentes over vijf jaar? Rentes schommelen constant, waardoor het onmogelijk in te schatten is hoe voordelig deze rentepercentages over een aantal jaren nog zijn.

Met welke kosten krijg ik te maken?

Je zult uiteraard niet alleen te maken krijgen met de initiële kosten en de hypotheek die maandelijks afgelost dient te worden. Er komt namelijk ook onderhoud bij kijken. Denk daarbij aan de kosten voor gas, water, licht, gemeentelijke belastingen en aanvullende verzekeringen. Al deze kosten dien je mee te nemen in je berekeningen.

Je woning verhuren?

tweede hypotheekBen je van plan om je vakantiewoning te verhuren? De mogelijke huurinkomsten hoef je dan niet op te geven bij de belastingdienst. Echter, als je wel inspanningen verricht en bijvoorbeeld nieuwe gasten incheckt, dan wordt dit alsnog gezien als inkomen uit werk. Je zult hier dan uiteindelijk wel belasting over gaan betalen.

Hypotheek aanvragen voor een tweede huis

Banken staan normaal gesproken niet erg positief tegenover een aanvraag voor een tweede hypotheek. Je zult dus zelf geld mee moeten brengen om alsnog een hypotheek te ontvangen via de bank. Daarnaast zijn er vaak aanvullende voorwaarden en hogere rentes van toepassing. De eventuele overwaarde op je huidige hypotheek kun je daarentegen wel inbrengen bij het aanvragen van een tweede hypotheek.

Voorwaarden hypotheek

1) Je kunt niet permanent gaan wonen in je tweede woonruimte.
2) De woning dient vastgoed te zijn en dient dus niet verplaats te kunnen worden.
3) Houd er rekening mee dat maximaal 60% van de waarde van de woning maar mee gefinancierd kan worden.
4) De looptijd van je hypotheek bedraagt maximaal 25 jaar, in plaats van de gebruikelijke periode van 30 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *