staal

Duurzaam bouwen: de 5 voordelen van staal

staalIn tijden van klimaatverandering en steeds dramatischer wordende milieu-invloeden is duurzaamheid een bepalend begrip. Het is dan ook geen wonder dat er in de bouw wordt nagedacht over hoe zij hun projecten zo duurzaam mogelijk kunnen uitvoeren. Tegenwoordig is staal een van de meest populaire bouwmaterialen ter wereld. Daarnaast  wordt het als buitengewoon duurzaam beschouwd. 

  1. Robuust materiaal, flexibele toepassing

Met staal is het veel gemakkelijker om uitbreidingen aan een gebouw toe te voegen of bestaande constructies te veranderen dan met andere bouwmaterialen. Omdat staal relatief licht en tegelijkertijd zeer belastbaar is, kun je d.m.v. een staalconstructie extra verdiepingen plaatsen op gebouwen waar het onmogelijk is om de bouwhoogte te verhogen met een betonconstructie. Om dezelfde redenen (hoog draagvermogen bij een laag gewicht) kan staal worden gebruikt om zeer brede raamfronten te bouwen, die zorgen voor lichte ruimten en een aangenaam licht klimaat. Dit creëert een positieve sfeer, vooral in grote kantoren. 

  1. Gebruik van staal

De materiaaleigenschappen van het metaal maken staal een van de duurzaamste bouwmaterialen ooit. Dit uit zich niet alleen in de robuustheid en stabiliteit van bestaande staalconstructies, maar ook in de herbruikbaarheid van de grondstof: als je een staalconstructie sloopt, kun je het gebruikte materiaal bijna onbehandeld naar een andere bouwplaats brengen en hergebruiken. Je hoeft het alleen schoon te maken en de vorm aan te passen.

  1. Staalverwerking

Doordat je stalen onderdelen op afstand van een bouwplaats kunt prefabriceren, bespaar je tijd en geld op de bouwplaats. Zelfs vuil en lawaai worden verminderd.  Daarnaast worden eventuele omstanders ontlast door het gebruik van geprefabriceerd staal van een professionele staalhandelaar. Bij extreem grote bouwprojecten kan het eenvoudige transport en het ruimtebesparende gebruik van staal als bouwmateriaal zelfs de verkeersopstoppingen verlichten, omdat de wegafsluitingen korter of helemaal niet hoeven plaats te vinden. Ook al moeten stalen onderdelen direct op de bouwplaats worden aangepast, er hoopt zich vrijwel geen vuil op. Waar normaal gezaagd moet worden, wordt nu gelast en hierbij vallen er alleen maar vonken. 

  1. Staalwinning

In tegenstelling tot andere materialen, zoals beton, produceert de staalwinning en -productie geen nutteloos afval. Alle bijproducten van de staalproductie kunnen verder verwerkt worden. Hoogovenslak wordt bijvoorbeeld verder gebruikt bij de productie van cement of als minerale grondstof. 

Bovendien wordt de technologie steeds efficiënter. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is er zoveel gebeurd dat minder dan de helft van de energie en het water nodig is voor de huidige staalproductie. Deze duurzaamheid is de belangrijkste reden waarom alle Europese staalproducenten de ISO 14001-norm krijgen, die een bijzondere duurzaamheid certificeert. 

  1. Recycling van staal

Dankzij het gewicht en de ferromagnetische eigenschappen kan staal met relatief weinig inspanning van andere materialen worden gescheiden. Zelfs ongesorteerd bouwafval kan gemakkelijk worden gescheiden van bestaande stalen onderdelen en worden hergebruikt. Het is dus geen wonder dat de handel in gerecycled staal bloeit: Het gebruik van gerecycled staal vormt de basis van meer dan de helft van de Europese staalproductie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *