Drukveer

Veren: een onmisbaar onderdeel voor veel alledaagse projecten in de techniek

Veren zijn veel gebruikte onderdelen en onmisbaar in veel samengestelde producten en machines. Er zijn daarom ook veel verschillende soorten en maten veren die je kan gebruiken in allerlei producten en machines. Maar welke heb jij nodig voor je project? In deze blog behandelen we een paar bekende veren.

Drukveren

Een drukveer is een spiraalvormige veer die in veel bekende en alledaagse producten worden verwerkt. Een bekend voorbeeld hiervan is de balpen. In deze situatie zorgt de drukveer ervoor dat je de pen in- en uit kan drukken. Drukveren zijn misschien wel de meeste gebruikte veren die er zijn. 

De veer werkt vrij simpel, hoe meer kracht je zet op de veer, hoe zwaarder het wordt om de veer helemaal in te drukken, en hoe meer kracht de veer opneemt. Naarmate je de veer loslaat schiet de veer terug naar zijn originele positie. Een auto is een perfect voorbeeld waarin veel drukveren verwerkt zijn. In een hedendaagse auto zitten daarom ook duizenden drukveren in allerlei sensoren, schakelaars en de bekende schokdempers. 

Trekveren

Naast de drukveer, worden ook trekveren vaak gebruikt binnen projecten. Trekveren zijn vaak lange spiraalvormige veren met aan beide kanten een haak waaraan je de veer kan aanhaken. Dit soort veren zie je onder andere terugkomen bij trampolines, fitness apparaten en verschillende soorten deuren. Deze veer is makkelijk uit te rekken. Je kan wel nagaan dat een trekveer daarom een zeer belangrijk element is van een trampoline. 

Torsieveren

De torsieveer is een populaire veer, omdat deze veel gebruikt wordt en door de manier waarop de veer wordt ingebouwd/ingeklemd. Een torsieveer zorgt ervoor dat een roterende beweging teruggaat naar zijn originele positie. Je kan deze veren bijvoorbeeld gebruiken om je deur automatisch te sluiten en worden daarnaast ook veelal verwerkt in wasknijpers. Je hebt naast deze torsieveer ook nog de torsieveer in staafvorm. Een torsieveer in staafvorm bestaat uit een massieve stalen staaf die is ontworpen om te draaien zonder te breken. 

Bladveren

Een bladveer is een van de oudste vormen van mechanische veren, die reeds in de middeleeuwen werden toegepast. Een bladveer is een balk waarvan de lengte vele malen groter is dan de dikte.

De toepassingen van bladveren zijn universeel, maar het bekendst is de toepassing in de veersystemen van motorvoertuigen (vaak op de achteras van bijvoorbeeld Jeeps). Tevens worden bladveren veel toegepast als bevestigingsmiddelen in de verlichting of als paperclip.

Praktijkvoorbeelden van de veren

Veren zijn essentieel voor verschillende projecten en worden daardoor veel gebruikt. Hieronder geven we een kleine samenvatting van welke veer voor welk project gebruikt kan worden.

  • Drukveer: een drukveer wordt onder andere gebruikt voor de vering binnenin de pen. Een ander voorbeeld van een drukveer is de schokdemper in een auto.
  • Trekveren: een trekveer is een veer die eenvoudig uit te rekken is. De trekveer die bij velen bekend is, is de trampolineveer. Een ander voorbeeld is de schrikdraadspanner.
  • Torsieveer: een torsieveer wordt verwerkt in verschillende producten en projecten. Een bekend praktijkvoorbeeld is de wasknijper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *