verduisterend of transparant

Verduisterende of transparante raamdecoratie?

Er zijn niet veel huishoudens die de ramen onbedekt laten. Vanwege privacy, geluidsdemping, warmte isolatie of gewoon omdat je met raamdecoratie de ruimte helemaal afmaakt. Naast de keuze voor gordijnen, lamellen of rolgordijnen, zul je ook moeten kiezen voor verduisterend of transparant. Per kamer kan de keuze verschillen, daarom bekijken we op deze pagina de voordelen en nadelen per ruimte.

Waarom kiezen voor verduisterend of juist transparant?

Transparante raamdecoratie laat het licht van buiten of binnen gedeeltelijk door. Dit geldt met name voor vitrage, maar ook overgordijnen, vouwgordijnen of lamellen van dunne materialen kunnen licht doorlaten. Verduisterende gordijnen laten geen licht door, dat geldt voor lamplicht van binnen maar ook voor fel zonlicht van buiten. Een direct nadeel van verduisterende gordijnen is het wegnemen van natuurlijk licht. Zo ben je altijd afhankelijk van lamplicht. Daarom kiezen veel mensen ervoor om naast verduisterende overgordijnen ook half transparante vitrage op te hangen. Zo kun je het licht voor een groot deel doorlaten, en toch de inkijk wat terugbrengen.

Als je in de nacht werkt, en overdag moet slapen, dan zijn verduisterende gordijnen haast onmisbaar. Ook als je veel van huis bent overdag of in de avond, kan het prettig zijn om de inkijk van buitenaf zoveel mogelijk te vermijden. Een alternatief kan dan een rolluik zijn. Hoewel rolluiken behoorlijk wat voordelen hebben waaronder isolatie en inbraakpreventie, zijn er ook risico’s aan verbonden. Ten eerste kunnen inbrekers vermoeden dat er iets te halen valt, maar vergeet ook niet dat de ramen hun functie als vluchtroute verliezen bij brand in huis.

Niet alleen het materiaal is van belang

Wanneer je kiest voor verduisterende gordijnen betekent dat niet direct dat er geen licht meer door het venster kan schijnen. Wanneer er ruimte bestaat tussen raamdecoratie en het kozijnen, zal er een smalle strook aanwezig zijn waar licht doorheen kan schijnen. Dat geldt ook voor standaard maten gordijnen, die zijn vaak nét niet op de juiste maat om het oppervlak geheel te bedekken. Dat is niet voor iedereen en voor alle situaties een probleem, maar het kan wel degelijk een aandachtspunt zijn. Waarom zou je verduisterende raamdecoratie ophangen als er toch een beetje licht langs schijnt?

Meer keuzes maken dan alleen lichtdoorlatend

Naast de transparantie van het materiaal, zul je ook een systeem moeten kiezen. Zo zijn er hangende gordijnen, plissé gordijnen, vouwgordijnen, rolgordijnen en lamellen. Met name lamellen zijn op het gebied van lichtdoorlatendheid een apart geval. Je kunt namelijk de stroken compleet ondoorzichtig nemen, wanneer je ze een stukje openzet laten ze toch licht door. Dat maakt ze veelzijdig, maar niet iedereen vindt dit soort raamdecoratie even geschikt voor iedere ruimte.

Gordijnen kiezen per ruimte

  • In de huiskamer: Voor optimale privacy zijn verduisterende (rol)gordijnen de beste keuze. Maar je haalt wel direct al het zonlicht weg. Vaak wordt er gekozen voor lichtdoorlatende vitrage (ook wel glasgordijnen genoemd), met daaroverheen verduisterende gordijnen. Als je voor elektrische raamdecoratie kiest, kun je met sensoren de gordijnen automatisch laten sluiten wanneer het buiten donker wordt. Of in de ochtend juist laten openen. Zo lijkt de woning ook bewoond wanneer je van huis bent.
  • In de slaapkamer: Hier wordt doorgaans een verduisterend materiaal gekozen. Je behoudt optimale privacy, je gebruikt deze raamdecoratie vooral in de avond. Als je niet wilt opstaan met het gekraai van de haan, is het ook prettig om zelf controle te nemen over het invallend licht.
  • In de kinderkamer: Hier is verduisterende raamdecoratie erg in trek, met name bij schoolgaande kinderen die in de zomer op tijd naar bed moeten gaan wanneer de zon nog niet onder is. Met een fluisterstille elektrische gordijnrails kunnen de gordijnen op ieder moment geopend of gesloten worden zonder de kinderen wakker te maken.

Maak het makkelijker met elektrische raamdecoratie

Wanneer je bij iedere zonnestraal de gordijnen moet sluiten om UV straling op het bankstel te voorkomen, of bij een donkere onweerswolk de gordijnen enkele minuten wilt sluiten, kun je overwegen om te kiezen voor elektrische raamdecoratie. Dit is mogelijk voor meer meerdere soorten gordijnen, maar je komt ze het meeste tegen als rolgordijnen. Dit type is ook nog eenvoudig aan te schaffen in verduisterende materialen, en je kunt ze perfect langs het kozijn laten lopen. Je kunt een compleet set kopen, er zijn ook elektrische gordijnrails verkrijgbaar die je kunt gebruiken voor reeds aanwezige raamdecoratie. Wanneer het een zeer brede of zeer zware raambekleding betreft, zul je een elektrische gordijnrails met een zwaardere motor moeten aanschaffen. Daarnaast zijn er ook heel stille modellen, die zijn uitstekend geschikt voor de slaapkamer of kinderkamer.

Wanneer je kiest voor verduisterende gordijnen, adviseren we ook te investeren in goede verlichting. Bijvoorbeeld smart lights met een kleurtemperatuur die overeenkomt met daglicht.

Bron: https://www.poweredblinds.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *