eetkamerstoelen

Hoe Ray en Charles Eames door Herman Miller het grote publiek kon bereiken

Charles en Ray Eames waren al een bekende naam in de interieurwereld toen ze voor het eerst met Herman Miller in contact kwamen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het koppel al meerdere keren met materialen gewerkt die ongewoon waren voor het gebruik van meubilair. Eames zou juist door design meubels als eetkamerstoelen van ongebruikelijke materialen te maken beroemd worden. En Herman Miller heeft daar een grote rol in gespeeld.

Introductie van de Eames Chair

Het doel van de originele Eames Chair was om comfort op subtiele wijze over te brengen. Toentertijd hadden comfortabele stoelen en banken vrijwel altijd een wat bol uiterlijk. Doordat fabrikanten ervoor keuzen om de meubels met extra veel stof op te vullen, zagen deze meubels er altijd wat goedkoop uit.

eamesDe Eames Chair zou alles worden wat deze goedkopere designmeubels nooit waren. Comfort dat er ook nog eens stijlvol uitziet. En daar is Charles Eames samen met de Herman Miller Furniture Company moeiteloos in geslaagd.

Comfort voor een designprijs

Goedkoop is de Eames Chair nooit geweest. Want met een prijskaartje van € 6.000 is de Eames stoel een van de duurste stoelen die je aan je interieur kunt toevoegen. Ook bij de introductie in 1950 was deze Eames stoel verre van goedkoop.

Dit komt hoofdzakelijk door het gebruik van zeer hoogwaardige materialen en een verfijnd productieproces. Omdat de Herman Miller / Eames Chair hoofdzakelijk in landen als Amerika en Italië geproduceerd wordt, zijn ook de arbeidskosten aanzienlijk hoger. Chinese designstoelen zijn al op het gebied van arbeidskosten zo’n 70 procent goedkoper. De opkomst van goedkopere Eames stoelen zijn dan ook voor niemand een verrassing.

Eetkamerstoelen van Eames

eamesDeze goedkopere modellen komen voornamelijk terug als eetkamerstoelen, waarvan Eames replica’s in overvloed beschikbaar zijn. Met honderden varianten op de originele Eames stoelen lijken consumenten nu voor een fractie van de originele prijs een ‘designstoel’ te kunnen komen.

In hoeverre de kwaliteit overeenkomt met het origineel is de vraag. Vooral de goedkoopste verkopers van kopieën lijken niet te kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van de originele Eames Herman Miller stoelen.

Vooral de gebruikte materialen lijken over het algemeen van mindere kwaliteit te zijn, waardoor de levensduur aanzienlijk korter is. Een originele Eames Chair zou een levenslang mee moeten gaan. Een kopie? Net zo’n fractie als dat de prijs van het origineel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *