ladder

Veilig werken op hoogte doe je zo!

Wie in de bouw werkt, weet dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Vooral werken op hoogte brengt veel risico met zich mee. Als er niet genoeg maatregelen worden genomen, kan een val fatale gevolgen hebben. Er kunnen ook voorwerpen naar beneden vallen. Dit is natuurlijk hartstikke gevaarlijk voor omstanders of voorbijgangers. Benieuwd hoe valgevaar geminimaliseerd kan worden? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je hoe je veilig op hoogte aan de slag. 

Tips voor als je op hoogte werkt:

  • Zorg ervoor dat je niet afgeleid bent als je op hoogte werkt. Het maakt niet uit of je veel ervaring hebt of geen hoogtevrees hebt. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn. Vooral in dit tijdperk worden instructies of werkplannen weleens online verzonden. Weersta de neiging om je telefoon steeds erbij te pakken en check je berichten pas als je weer veilig beneden staat.
  • Loop niet achteruit, maar kijk altijd waar je je voet neerzet. Dit spreekt eigenlijk voor zich, maar toch wordt het weleens gedaan. Je wilt niet een verkeerde stap zetten of per ongeluk iets omstoten en naar beneden laten vallen.
  • Ruim je werkplek ook voortdurend op zodat je nergens overheen kunt struikelen.
  • Check de ondergrond of het platform. Als het bijvoorbeeld erg glad aanvoelt of onstabiel aanvoelt dan kun je er beter niet op gaan staan. 
  • Klim nergens overheen. Je denkt misschien dat je het wel makkelijk lukt om ergens overheen te klimmen, maar je als je het verkeerd inschat dan kan je hierdoor flink in de problemen komen. Haast je dus niet en neem geen onnodige risico’s. Liever iets later thuiskomen dan je nek breken.
  • Zorg ervoor dat de werkgever een risicoanalyse van de werksituatie maakt. Dit wordt uiteraard gedaan voor de werkzaamheden. De risicoanalyse dient als basis voor de maatregelen die getroffen moet worden om het een veilige werkplaats te maken. 
  • Weet waar je mee bezig bent en werk niet op hoogte als je niet de juiste training ervoor hebt gehad.
  • Maak gebruik van een valbeveiligingssysteem. Hiermee creëer je een veilige werksituatie. Eyecatchersafety heeft bijvoorbeeld tijdelijke en permanente systemen, maar ook evacuatiemiddelen. Of je nu op het dak zonnepanelen gaat installeren, offshore aan de slag moet of aan een gebouw moet werken: elke situatie is anders. Gelukkig is er voor elk scenario een geschikt valbeveiligingssysteem waarmee je goed vast zit.
  • Gebruik je een ladder? Zorg er dan voor dat de ladder minimaal 1 meter bovend de dakrand uitsteekt, in de juiste hoek staat en op een stabiele ondergrond staat. 
  • Heb je genoeg ruimte? Plaats dan een steiger. Dit is sowieso comfortabeler en stabieler dan een ladder. Voor veel klussen zoals schilderen is het ook veel handiger om op een steiger te staan. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *