zonnepanelen

Van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Hier moet je op letten!

Het aanbod van zonnepanelen kan soms wat overweldigend zijn. Alleen al in Nederland zijn er 1600 leveranciers van zonnepanelen. De meeste zonnepanelen komen uit China, maar er zijn ook Japanse, Duitse of Amerikaanse zonnepanelen. Zoals je ziet valt er dus meer dan genoeg te kiezen. Wij willen jou hier graag bij helpen. Na het volgen van de stappen in dit artikel kun jij met een gerust hart zonnepanelen bestellen. 

Stap 1: Hoeveel zonnepanelen koop je? 

Hoeveel zonnepanelen voor jou geschikt zijn, hangt af van wat je budget is en hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Voor het milieu geldt: hoe meer zonnepanelen, hoe beter. Zonnepanelen leveren namelijk groene energie. In Nederland gebruikt een gemiddeld huishouden 2.765 kWh aan stroom. Om dit op te wekken heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig. De zonnestroom die je niet zelf gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Nu is de regel nog dat je voor de stroom die je aan het net levert dezelfde prijs krijgt als jij voor de stroom betaalt, dit heet salderen.

Stap 2: Welke zonnepanelen koop je?

Zonnepanelen komen in vele soorten en maten. Doe eerst uitgebreid onderzoek naar wat je mooi vindt, online vind je genoeg inspiratie.

Blauwe of zwarte panelen (standaard panelen): De meeste zonnepanelen in Nederland zijn blauwe of zwarte panelen. De opbrengst van beide is ongeveer even hoog. Veel mensen kiezen voor zwarte, omdat ze dat mooier vinden. De blauwe panelen zijn iets goedkoper.

Oprolbare panelen dunne film: Je kunt ook voor dunne film zonnepanelen kiezen, het voordeel van deze zonnepanelen is dat ze buigzaam zijn. Wel is de opbrengst per vierkante meter een stuk lager dan de opbrengst van zwarte of blauwe panelen. Hierdoor is er een groter oppervlakte nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken. 

Hybride zonnepanelen: Hybride panelen zijn een zonnepaneel en zonneboiler in één. Dit paneel wekt stroom op en warmt gelijk water op, hierdoor is de totale energieopbrengst van een hybride paneel hoger dan bij een standaard paneel. Hybride panelen zijn nog een nieuwe techniek, hierdoor zijn ze wel duurder. Het voordeel is wel dat je niet twee aparte systemen (zonnepanelen en zonnecollectoren) naast elkaar op het dak hoeft te installeren. 

Welke omvormer kies je?

De omvormer zet de gelijkstroom (zonnepanelen) om in wisselstroom die uit het stopcontact komt. Het is belangrijk dat dit deel goed geïnstalleerd is, dit beïnvloedt namelijk de stroomopbrengst. Niet alle omvormers zijn met alle zonnepanelen te combineren. Ons advies is dus ook: koop je zonnepanelen en omvormer bij dezelfde leverancier. 

Stap 3: Waar koop je jouw zonnepanelen?

De prijzen voor zonnepanelen lopen flink uiteen. Vraag dus altijd een offerte aan bij meerdere partijen. Behalve de kosten aan de zonnepanelen zelf, zijn er ook kosten voor een omvormer, kabels, bevestigingsmateriaal en installatie. Buitenom dat is het verstandig te kijken naar welke kwaliteitsnormen de panelen hebben en welke garanties het bedrijf biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *