kunstgras

Tips voor het aanleggen van kunstgras in de tuin

Kunstgras is voor veel tuineigenaren de ideale oplossing. Echt gras vraagt veel onderhoud en toewijding en dan nog heb je geen garantie op een mooi eindresultaat. Met kunstgras is dat anders, dit blijft namelijk altijd mooi groen en vraagt weinig onderhoud. Je kunt kunstgras  zelf leggen, dat is misschien makkelijker dan je verwacht. In dit artikel geven wij jou 8 tips voor het aanleggen van kunstgras. 

Tip 1: Doe inspiratie op

Voordat je begint aan het aanleggen van het kunstgras is het belangrijk dat jij goed voor jezelf op een rijtje hebt wat voor kunstgras je wilt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in voorbeeldtuinen. Zo krijg je een beter idee van wat jouw mogelijkheden zijn. 

Tip 2: Maak een tuinontwerp schets

De volgende stap is om al je ideeën samen te voegen tot een goed idee. Hierbij betrek je ook de andere elementen van de tuin en maak je een indeling. Zo kun jij goed voor jezelf duidelijk maken hoe het eruit uiteindelijk uit komt te zien. Je kunt kunstgras zelf leggen, in de tips hieronder leggen wij jou uit hoe je dat moet doen.

Tip 3: Zorg voor een stevig en stabiele ondergrond

Om er voor te zorgen dat het kunstgras netjes recht licht en mooi blijft is een stabiele ondergrond erg belangrijk. Je begint met het afgraven van de grond, ruim 10 cm. Het deel dat je hebt afgegraven, vul je aan met schoon vulzand. Let op dat je het goed verdeeld. Voor een stevig ondergrond is het van belang dat je het vulzand goed aan is aangetrild met een trilplaat (deze kun je huren).

Tip 4: Afreien van de ondergrond

Na het aantrillen van de grond kun je beginnen met het egaliseren van de zandbaan. Deze handeling wordt ook wel afreien genoemd. Hierdoor ligt de kunstgrasmat netjes op de ondergrond. 

Tip 5: Plaats een kunstgras-stabilisatiedoek

Om de ondergrond verder te stabiliseren plaats je een kunstgras-stabilisatiedoek. Doordat de druk wordt verdeeld voorkom je het ontstaan van kuilen in het kunstgras. Voor het op maat knippen van het stabilisatiedoek heb je een scherpe schaar nodig. 

Tip 6: Kunstgras op de juiste manier leggen 

Om het mooiste effect te krijgen moet de mat met de haren van het kunstgras tegen de kijkrichting inleggen. Als je de kijkrichting hebt vastgesteld kun je de kunstgrasmat uitrollen. Let op dat de kunstmat strak gelegd is en alle plooien eruit zijn. 

Tip 7: De kunstgrasmat vastzetten

Zodra het kunstgras goed ligt zet je het vast met kunstgras pennen. Het is aanbevolen om elke 40 centimeter een grondpen te gebruiken. De randen van het kunstgras snij je op maat met een stanleymes. 

Tip 8: Inzanden met schoon voegzand

Voegzand zorgt ervoor dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen. Borstel het zand met een harde bezem tegen de haarrichting in. Dit zorgt er namelijk dat het gras beter rechtop blijft staan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *