Tips bij het plaatsen van wandtegels

 

Ben jij van plan om zelf je wanden te gaan tegelen en heb je nog geen idee hoe dit moet? Wij hebben voor jou de beste tips op een rijtje gezet, zodat jij meteen aan de slag kunt!

 

Stap 1 Bereid de muur voor

 

Voorbereiding is erg belangrijk als je zelf je wand gaat betegelen. Als je gebruik maakt van keramische tegels heb je het geluk dat ze bijna overal op geplaatst kunnen worden. Zodra een wand stevig en vast is, kunnen deze tegels met gebruik van de juiste lijm bevestigd worden. 

Als je besluit om op cement of gips te tegelen zorg er dan voor dat de wand mooi strak is en oneffenheden zoals putjes dicht gemaakt worden. Wanneer de muur alsnog teveel oneffenheden blijft houden, kun je gebruik maken van vezelcement platen.  Als een muur geschilderd is moet de verf eerst volledig droog zijn voordat je het verder gaat behandelen. 


Let op: Op behangpapier moet je absoluut niet tegelen! Voorkom dat tegels van de wand vallen.

 

Stap 2 Leg een basis aan

 

Zodra je een tegel hebt gekozen is het verstandig om eerst een patroon te maken voor jezelf zodat je weet waar welke steen ongeveer komt. Als een tegel dus nog bijgesneden moet worden kun je dit van te voren nog doen. Je kunt bijvoorbeeld met een stift markeren waar welke stenen te komen liggen. Dit maakt het betegelen weer een stukje makkelijker! Gebruik bij het tekenen een schietlood, zodat de tegels netjes recht komen te staan.

 

Stap 3 Plaatsen van wandtegels

 

Als je goed hebt gekeken waar alle tegels moeten komen te liggen kan het echte werk beginnen. Het belangrijkste is dat de lijm overal zit, de tegels recht liggen en de afstand tussen de tegels gepast zijn. Om de juiste afstand te bepalen worden er voegkruisjes gebruikt. 


Met behulp van de juiste spaan kun je de lijm netjes over de wanden verspreiden. Het is de bedoeling dat de lijm met horizontale bewegingen aan de muur bevestigd wordt. Verspreid de lijm 1 m2 en druk vervolgens de tegels goed tegen de lijm aan.Vergeet niet je waterpas te gebruiken om scheve rijen te voorkomen. Als je last hebt van overtollige lijm kun je dit weghalen met een vochtige doek. In de hoekjes moet je vaak gebruik maken van bijgesneden tegels die wat lastiger te leggen zijn, je kunt ervoor kiezen om de tegels zelf dan in te smeren met lijm zodat ze makkelijker te  tegelen zijn.

 

Stap 4 Wandtegels voegen

 

Je kunt pas aan het voegen van de wandtegels beginnen als de lijm helemaal opgedroogd is. Dit gebeurt na zo’n 24 tot 36 uur. Zodra het droog is moet je de voegen vochtig maken, maar niet nat. Maak van het voegsel een crèmige substantie en wrijf het vervolgens in de voegen. Het beste is om de tenen zo schoon mogelijk te houden. Na het voegen moet je natuurlijk nog wel even met een vochtige spons de tegels schoon poetsen om al het vuil weg te halen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *