Een knusse keuken

Alles wat je moet weten over Underlayment

Underlayment is ook wel bekend als Pellos Floor. Misschien zeggen deze namen jou niet zoveel toch heb jij waarschijnlijk al vaker underlayment hout te maken gehad. Wil jij meer weten over underlayment en wat je ermee kunt doen? Lees dan snel verder want in dit artikel leggen wij jou alles over dit materiaal uit. 

Wat is underlayment?

Underlayment is een plaatmateriaal met een fineerlaag. Underlayment platen zijn multiplex platen met messing (dit noemen ze ook wel veer of tong) en een groef waardoor de platen mooi strak tegen elkaar aan gelegd kunnen worden. Het materiaal van de underlayment is houtachtig. Een houtsoort die hiervoor veelvuldig gebruikt wordt is vurenhout. Een underlayment is opgebouwd uit een oneven aantal kruislings verlijmde fineerplaten. Dit zorgt ervoor dat deze platen goed bestand zijn tegen vocht, droogte en hoef je niet bang te zijn dat ze krom trekken. Meest gebruikte diktematen zijn 15mm, 18mm en 21mm. Er zijn verschillende soorten underlayment platen. Dit verschil zit hem in het gebruikte houtsoort, het aantal lagen, de gebruikte lijmsoort en de dikte van de lagen. 

Waarvoor kan je underlayment gebruiken?

Underlayment platen worden veel gebruikt als constructiemateriaal. Het wordt dus gebruikt voor vloeren, daken en wanden. Oorspronkelijk was deze techniek ontwikkeld voor het leggen van ondervloeren. Door het rechte oppervlak van het materiaal kun je er mooie vlakke vloeren mee leggen in combinatie met een zachter materiaal. Underlayment platen hebben een wildere uistraling dan gewone multiplex platen. Hierdoor werd er vroeger vaak gekozen om underlayment platen te gebruiken voor minder zichtbare doeleinden. Nu is het juist in de mode om deze platen met hun stoere, natuurlijke uitstraling voor zichtbare doeleinden te gebruiken. Je kunt namelijk ook meubels maken van underlayment platen of het gebruiken voor DIY projecten (bijvoorbeeld voor een poppenhuis). 

Tips voor het werken met underlayment 

De underlayment platen worden gemaakt van massief hout, daarom vraagt de afwerking wat extra aandachten. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat jij het mooiste resultaat krijgt. 

  1. Voordat je het materiaal gebruikt schuur je het licht op. De plaat kan aan de kopse kanten splinters bevatten, zorg dat je dit dus netjes wegwerkt. 
  2. Ondanks dat het materiaal goed bestand is tegen vocht, raden wij aan om underlayment alleen toe te passen binnenshuis. De lijm dat de platen bij elkaar houdt is namelijk niet zo goed tegen lijm bestand. 
  3. Om het materiaal goed af te werken kun je kiezen voor een grondlaag. De “ruwe” kopse kanten kun je behandelen met een randsealer. Wil je het wilde en natuurlijke uiterlijk van de underlayment platen behouden? Lak het dan af met een blanke lak. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *