Virtual prototyping

Tips om slimmer te ontwerpen, aanpassen en produceren

“We hebben het altijd zo gedaan, waarom zouden we veranderen?”, het is een bekend adagium als het gaat om digitalisering in de paneel- en machinebouw. Wordt het allemaal niet veel en wegen de besparingen wel op tegenover de kosten? 

Levertijd, personele bezetting, concurrentiepositie en de flexibiliteit om maatwerk te leveren. Het zijn aspecten die tegenwoordig bij veel panelen machinebouwers onder druk zijn komen te staan. Bij het overgrote deel van de bedrijven die EPLAN gebruiken, zien we dat er mede daarom nog volgens een traditioneel engineeringsproces gewerkt wordt.

Welke oplossingen zijn er?

Veranderen is niet eenvoudig. Het vraagt om het doorbreken van oude patronen en werkprocessen, wat voor veel bedrijven een grote barrière is. De oplossing?

  • Slimmer ontwerpen

Het allereerste wat aangepakt moet worden is de verzuiling van de verschillende disciplines: sales, basic engineering, detail engineering, werkvoorbereiding en productie. 

  • Slimmer aanpassen

In plaats van het kopiëren en plakken vanuit oude projecten, is het noodzakelijk om aan de voorkant – in de basic engineering – een modulair werkproces op te zetten.

  • Slimmer produceren

Vanuit digitale tweelingen (digital twins) kunnen de noodzakelijke werkinstructies en de aansturing van de verschillende productiemachines automatisch worden gegenereerd.

Virtual prototyping

Dit vereist het virtueel in 3D opbouwen van een prototype van de kast. In een digitale 3D-visualisatie van een schakelkast, de zogenaamde digital twin, kan al in een vroeg stadium de noodzakelijke validatie digitaal worden uitgevoerd en gevisualiseerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *