De voordelen van polycarbonaat

Polycarbonaat is een bekende glasvervanger. Dit is doordat polycarbonaat 250 keer zo sterk is als glas en 2 keer zo licht. We kennen het ook wel als Lexan of Lexaan, maar welke voordelen heeft polycarbonaat allemaal? Wij hebben de voordelen op een rijtje gezet!

Het is duurzamer materiaal


Polycarbonaat heeft een ontzettend lange levensduur en hierdoor is het ook duurzaam. De platen zijn ook nog eens recyclebaar en UV-bestendig. Door deze factoren zijn ze geschikt om buiten te gebruiken als plaatmateriaal. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een terrasoverkapping of tuinkas van polycarbonaat. Doordat het materiaal UV-bestendig is verkleuren de platen ook niet na een langere tijd. Hierdoor hoef je ze dus niet na een korte tijd al te vervangen.


Het is brandwerend


Het voordeel van polycarbonaat is dat het brandwerend is. Doordat het brandklasse B1 heeft is het materiaal niet vatbaar voor een open vlam. Het is zelfs zelfdovend.

 

Het is veiliger

Als je op zoek bent naar veiligheidsbeglazing is polycarbonaat een goede optie. Het is bestand tegen vandalisme en is dan ook niet stuk te krijgen. Hierdoor is het de perfecte beglazing voor bijvoorbeeld bootramen of fietsenstallingen. Het materiaal is 250 keer sterker dan glas en daardoor onbreekbaar.


Het is hittebestendig

Polycarbonaat is bestand tegen enorm hoge temperaturen, dit is ideaal voor het geval dat je dit materiaal wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een tuinhuis of overkapping. Het materiaal is wel bestand tot 120°C. Zodra het materiaal gevormd moet worden moet dit dan ook gedaan worden met een temperatuur tussen 180°C en 210°C. Nog een voordeel is dat zelfs bij -30°C het materiaal zijn eigenschappen blijft behouden, dit is de enige glasheldere kunststof die deze eigenschap heeft.

 

Het is lichter


Polycarbonaat is gemaakt van materiaal dat 2 x zo licht is dan glas, dit is ideaal voor als je iets zelf wilt verbouwen. Ook bij een overkapping is het voordelig dat het glas niet al te zwaar is. Wanneer je dus gewichtsbesparing wilt dan is dit de perfecte oplossing.

 

Het is makkelijker te bewerken

Door de taaiheid van polycarbonaat kan het materiaal gemakkelijk koud gebogen worden. Het verschilt wel van de afmetingen en de dikte van de plaat. Hoe dunner de plaat is hoe makkelijker de plaat gebogen kan worden. Het materiaal waarvan polycarbonaat is gemaakt is onbreekbaar en ontzettend sterk. Zelfs als je een plaat oprolt zal hij niet scheuren.


Het isoleert


Doordat polycarbonaat hittebestendig is, is een erg belangrijk kenmerk dan ook dat het isolerend is. Het materiaal houdt warmte goed vast en is daardoor ideaal om te gebruiken voor bijvoorbeeld tuinkassen. Ook voor in huis zijn de platen ideaal te gebruiken, denk maar aan een serre. Doordat het materiaal warmte vasthoudt blijft de warmte in huis hangen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *