Tegels Nivelleren

Tegels nivelleren als een pro doe je zo

Tegelen is een kunst. Niet alleen moeten al je tegels mooi recht liggen, bovendien is het ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je tegels allemaal even ver van elkaar en even hoog liggen. Dat is niet vanzelfsprekend. Veel doe-het-zelvers laten het betegelen van vloeren of wanden dan ook liever over aan een professional. Eigenlijk is dat niet nodig. Met de juiste materialen kun jij ook tegels leggen als een echte expert. Hoe je dat moet doen, lees je hier.

Aan de slag met een nivelleersysteem

Wanneer je al je tegels waterpas wil leggen met een gelijke voegbreedte, kun je dit het best doen met de hulp van een tegel nivelleersysteem. Zo’n systeem maakt gebruik van clips, spieën en tangen. Wanneer je grote of moeilijk hanteerbare tegels wil nivelleren, is een clip-en-spie-nivelleersysteem de meest handige manier om aan deze klus te beginnen. Dit tegel nivelleersysteem werkt heel gemakkelijk. Eerst plaats je de clip onder je tegel, vervolgens schuif je er een spie doorheen en ten slotte duw je dit alles aan met een tang. Op deze manier verdwijnt elk hoogteverschil tussen je tegels en verkrijg je meteen ook de juiste voegbreedte. 

Voordelen van een nivelleersysteem

Werken met een nivelleersysteem biedt je tal van voordelen. Het grootste voordeel is dat je ontzettend efficiënt kunt werken. Je legt namelijk al je tegels in één keer op de juiste plaats mét de juiste voegbreedte. Bovendien kun je zo ook sneller op je vloer lopen. Een ander voordeel van een nivelleersysteem, is dat de tegel clips in combinatie met de spieën je tegels mooi bij elkaar houden tijdens het leggen, wat natuurlijk heel handig werkt. Verder kun je een tegel nivelleersysteem ook gebruiken bij tegels die minder gemakkelijk te plaatsen zijn, zoals dunne tegels of heel grote tegels. De tegel clips zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Hierdoor kun je kiezen welke voegbreedte je het liefst wil gebruiken.

Kun je ook tegelen op OSB?

Ja, tegelen op OSB-platen is zeker mogelijk. Het vraagt natuurlijk wel een iets andere aanpak dan wanneer je op een gewone wand of vloer wil gaan tegelen. Wanneer je tegels op een OSB-plaat wil gaan plaatsen, is een goede voorbereiding van het grootste belang. Zo kan de lijm van je tegels pas goed hechten als je OSB-platen schoon en droog zijn. Uiteraard moet je er ook voor zorgen dat je lijm geschikt is om te kleven op deze ondergrond. Zorg er ook zeker voor dat je ondergrond egaal is. Verder is het belangrijk om een vochtbarrière aan te brengen op de vloer, zodat er zeker geen water in je materiaal kan trekken. Ook wanneer je op een OSB-plaat gaat tegelen, gaat dit het meest efficiënt met een tegel nivelleersysteem. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *