Stap voor stap naar een gasvrij huis

Stap voor stap naar een gasvrij huis? Begin hier!

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn, maar het klimaat en de bijbehorende klimaatverandering komen steeds vaker in het nieuws. In die context wordt vaak gesproken over het gasvrij maken van woningen en panden. Dat betekent dat langzaamaan steeds meer woningen minder tot zelfs geen aardgas meer zullen gebruiken. Zo hoef je geen beroep meer te doen op fossiele brandstoffen die de aarde belasten, maar maak je gebruik van meer duurzame alternatieven. Want je wilt natuurlijk nog wel kunnen koken in je woning, gebruik kunnen maken van warm water of lekker kunnen douchen. Gelukkig kan dat ook in een gasvrij huis! Wil jij ook kijken of een gasvrij(er) huis binnen jouw mogelijkheden ligt? Er zijn een aantal dingen die je nu al zou kunnen doen om de stap richting een gasvrij huis in te zetten zonder daar grote verbouwingen of gigantische investeringen voor te hoeven doen. Wil je meer weten? Lees dan vlug verder.

Koken zonder gas, kan dat?

Een van de eerste zaken waar je aan denkt bij gasvrij wonen is aan koken. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor het koken op gas. Zo kun je elektrisch koken met een gietijzeren kookplaat, keramisch of via inductie. Bij koken via inductie ligt het stroomverbruik het laagst en zul je dus het grootste verschil merken in vergelijking met op gas koken. Bijkomend voordeel is dat een elektrisch fornuis makkelijker schoon te houden is en veiliger in gebruik. Mocht je over de switch van gas naar elektriciteit nadenken? Vergeet dan niet je pannen te controleren. Niet alle pannen zijn namelijk geschikt voor elektrisch koken. Verder is de stap van op gas naar elektrisch koken een niet al te grote ingreep. Je kunt de inductieplaat namelijk gewoon op het aanrecht (laten) installeren waar nu je kookplaat is geplaatst en qua eten zul je het verschil ook niet proeven!

Gasvrij warm water om te spoelen en te douchen

Het duurzame alternatief voor gasgestookte CV-ketels, boilers en geisers zijn elektrische boilers. Wanneer je je woning gasvrij wilt maken en toch gebruik wilt blijven maken van warm water, kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een elektrische boiler. Vaak kan een elektrische boiler op dezelfde plaats als de CV-ketel gemonteerd worden en wordt gebruik gemaakt van de bestaande leiding voor koud- en warmwater. 

Voordat je denkt dat je met al die elektrische alternatieven ook je energierekening ziet stijgen, onthoud dan dat elektrische boilers tegenwoordig veel energiezuiniger zijn. Van sommige boilers liggen de kosten van verbruik zelfs lager dan het enkel hebben van een gasaansluiting zonder verbruik! 

Groene stroom

Wil je helemaal je energieverbruik verduurzamen? Dan zou je ook nog na kunnen denken over zonnepanelen om groene stroom te genereren, daar kun je meteen je stroomverbruik via het elektrisch koken en je elektrische boiler mee compenseren en zet je nog een extra stap richting een duurzame woning. En mocht je dan nog stroom over hebben, dan kun je dat vaak terug verkopen aan de leverancier. Kunnen die zonnepanelen zichzelf mooi terugverdienen! Het enige wat jij hoeft te doen is een mooi zonnig plaatsje voor ze uitzoeken. Misschien op je schuur of bovenop het dak van je woning? Ook voor kleine woningen zijn er opties mogelijk om toch gebruik te kunnen maken van zonnepanelen. Soms kun je gebruik maken van zonnepanelen die geplaatst worden op een school of buurthuis bij jou in de buurt. De mogelijkheden zijn enorm!

Zo zie je maar dat het verduurzamen van je woning niet alleen voordelen voor de planeet heeft, maar ook voor jouw portemonnee. Duurzaamheid loont! Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Kijk wat je naast je woning nog meer kan doen voor een duurzamer leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *