Beveiliging tegen valgevaar

Soorten dakrandbeveiliging

Veiligheid is natuurlijk een vereiste wanneer je wilt gaan werken op een plat dak. Er bestaat namelijk altijd een kans op valgevaar. Bij een hoogte vanaf 2,5 meter ben je daarnaast ook verplicht om voorzorgsmaatregelen te treffen. Dakrandbeveiliging is dan hetgeen wat jou en en anderen voorziet van de benodigde veiligheid. Hiermee wordt het mogelijke valgevaar geminimaliseerd en in veel gevallen zelfs nagenoeg uitgesloten. Als gebouweigenaar ben je verantwoordelijk en ook aansprakelijk wanneer er ongelukken gebeuren in een onveilige werkomgeving. Dit maakt het dus van cruciaal belang om je daken goed te beschermen tegen valgevaar.

Er zijn echter meerdere opties beschikbaar, die allen zijn eigen karakteristieken met zich meebrengen. We belichten alle opties verder in dit artikel.

Tijdelijke dakrandbeveiliging

Wanneer je eenmalig of periodiek wilt gaan werken op het dak, dan is een tijdelijke installatie de beste optie. Hierbij kun je snel en eenvoudig je dakrand beveiligen met een tijdelijke constructie, die zonder gereedschap te bevestigen is. Je kunt daarnaast oneindig onderdelen aan elkaar doorkoppelen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van 20kg ballast per onderdeel, zal er genoeg tegengewicht worden geboden die je bescherming biedt bij een eventuele val.

Permanente dakrandbeveiliging

Wanneer je op regelmatige basis aan het werk bent op het dak, dan kun je het beste kiezen voor een permanente beveiliging van een dakrand aan het dak. Dit maakt een optimale bevestiging mogelijk, waarbij er geen ballast gebruikt dient te worden. Dit zorgt voor optimaal geboden veiligheid en stabiliteit. Vakkundige installatie is in dit geval wel benodigd. Daarnaast is er periodiek inspectie nodig om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen. Geregeld onderhoud van de constructie is daarbij ook een vereiste.

Neerklapbare dakrandbeveiliging

Een neerklapbare constructie kan zowel in een tijdelijke als een permanente variant worden geplaatst. Het enige verschil is dat de constructie ingeklapt kan worden. Hierdoor is de constructie van buitenaf niet zichtbaar en enkel voor diegene op het dak te zien. Het gaat hier met name om een esthetisch effect dat er voor zorgt dat de dakrandbeveiliging geen afbreuk doet aan het design van een gebouw.

Kooiladder

Een kooiladder is eigenlijk een gevelladder die is voorzien van een kooi. De kooi beschermt je daarbij tegen een eventuele val van alle soorten gebouwen. Bij gevelbeklimmingen vanaf 3 meter hoog dient dit volgens wet- en regelgeving gebruikt te worden, zodat de veiligheid gegarandeerd kan blijven. De ladder is gemaakt van sterk aluminium, dat wordt bevestigd aan de muur door middel van muurbeugels. Er bestaat ook de mogelijkheid om het vrij op te leggen met behulp van zware betonblokken.

Vluchtladder

Bij een eventuele brand kan het voorkomen dat de normale route wordt geblokkeerd en niet meer toegankelijk is. Voor situaties zoals deze is een vluchtladder benodigd om alsnog veilig op de grond te kunnen komen. De vluchtladder kan in het raamkozijn worden geplaatst, zodat men snel het dak kan verlaten. Doordat de brandladder eenvoudig te verplaatsen is, kan er altijd een richting worden gekozen waar (nog) geen brandgevaar aanwezig is.

1 thought on “Soorten dakrandbeveiliging”

  1. Ik heb dit artikel doorgemaild naar mijn chef. Bij ons worden er op het aanpalende platte dak rookpauzes gehouden. Ik vind het bloedlink op een dak zonder beveiliging. Zeker omdat er voor een tijdelijke oplossing voor het dak kan worden gekozen, lijkt me dit het overwegen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *