Een serre is ideaal voor diegenen die het hele jaar door van hun tuin willen genieten. Hoewel deze uitbouw je woongenot flink verhoogt, zal je het ongetwijfeld niet zomaar doen. Het kost namelijk nogal wat. Om jou te helpen bij je beslissing, zetten we graag de voor- en nadelen van een serre op een rij.
Warm in de wintermaanden
Met een serre als uitbouw, zal je constant de zon op bezoek hebben in je huis. Je woning zal hierdoor al snel opwarmen. Dit is heerlijk in de winter en het voor- en najaar. Je zult al snel merken dat je door dit voordeel bovendien behoorlijk op stookkosten bespaart. Als je daarnaast ook nog de goedkoopste energieleverancier in de arm neemt, kun je volop genieten van dit voordeel.
Zonnetje in huis
Het zonnetje in huis betekent natuurlijk niet enkel extra warmte, maar ook extra daglicht. Hierdoor creëer je een prettige sfeer in huis en je bespaart bovendien op verlichting. Dat is nog een manier waarop je op energie kunt besparen met behulp van een serre. De extra lichtinval heeft tevens als voordeel dat je huis er optisch ruimer uitziet dan het eigenlijk is.
Eén met je tuin
Een serre vervaagt als het ware de overgang van je huis naar je tuin. Het maakt je huis wat groter, maar je tuin lijkt optisch niet veel kleiner, dankzij het glas. Als je in de serre zit geniet je van het beste van beide werelden. Je hebt het gevoel dat je in je tuin zit, maar tegelijkertijd zit je altijd warm en droog.
Warm in de zomer
Hoewel elk beetje extra warmte in de winter welkom is, zit je zomers natuurlijk niet te wachten op een extra warm huis. Hoe houd je je serre koel? Plaats goede zonwering en maak gebruik van HR+++ glas voor de beste isolatie. Dit kost je wel meer bij de aanleg, maar je zal jezelf er iedere zomer weer dankbaar voor zijn.
Prijzig
Een serre bouwen is een dure bedoening. Je zal op zoek moeten gaan naar andere verwarming en je hebt wellicht extra fundering nodig, omdat zo’n glazen huisje zwaarder is dan het eruitziet. Het kan daarnaast zijn dat je eigen risico omhoog gaat dat betaald moet worden bij schade aan je huis. Je woning ziet er namelijk wel mooier uit, maar je verzekeraar ziet al dat glas voornamelijk als een extra risico. Om de bouwkosten te financieren, kun je een lening voor een verbouwing overwegen. Voor het verhoogde eigen risico kun je waarschijnlijk het beste een extra spaarpotje aanleggen.