Verbouwing

Lening voor verbouwing: wat is de beste optie?

Een nieuwe badkamer of keuken, een uitbouw, een dakkapel of een serre. Als je eenmaal de verbouwingskriebels hebt, zie je zoveel mogelijkheden voor je huis. Met een lening voor de verbouwing, kun je je plannen echt waarmaken. Maar wat is de slimste manier om de verbouwing te financieren?

Als jij je huis wilt verbouwen, zijn er twee mogelijkheden voor de financiering: je hypotheek verhogen of een lening afsluiten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze twee vormen?

Hypotheek verhogen: duurder dan je denkt

Het lijkt voor de hand te liggen om je hypotheek te verhogen als je een verbouwing wilt financieren. Maar is dat werkelijk de beste optie? Het voordeel van een financiering via je hypotheek is dat je profiteert van een heel gunstige rente. Hypotheekrente ligt nu eenmaal lager dan de rente over een lening. Maar toch kun je met de verhoging van je hypotheek duurder uit zijn dan met een lening voor de verbouwing. Hoe kan dat?

Extra kosten

Als je de hypotheek verhoogt, ben je extra kosten kwijt. De bank vraagt om zekerheden en wil bijvoorbeeld weten wat je huis precies waard is. Dan betaal je al taxatiekosten. Ook moet de notaris de hypotheekverhoging in orde maken. Notariskosten dus. En de bank brengt voor hypotheekadvies advieskosten in rekening. Tel alle kosten bij elkaar op en het voordeel van de lage rente blijkt te verdampen.

Verbouwing

Langere looptijd

Maar er speelt nog iets. Als je je hypotheek verhoogt, loopt die financiering gelijk op met je hypotheek. Dat betekent dat de looptijd even lang is als die van je totale hypotheek. Het kan jaren duren voor je alles hebt afgelost. Je rente is weliswaar laag, maar omdat je vele maanden achter elkaar hogere maandlasten hebt, ben je in totaal toch meer kwijt dan met een ‘gewone’ lening voor de verbouwing.

Rente fiscaal aftrekbaar

Maar de hypotheekrente is toch fiscaal aftrekbaar, zul je zeggen? Dat verlaagt de kosten drastisch. Zeker! Maar de rente die je betaalt over een lening voor de verbouwing is óók fiscaal aftrekbaar. Je hebt met een lening voor een verbouwing dus hetzelfde fiscale voordeel als met een hypotheek.

Lening voor verbouwing

Een lening zal een iets hogere rente kennen, maar tegenwoordig zijn ook deze rentes betrekkelijk laag. Omdat je de looptijd kort kunt houden en omdat de rente fiscaal aftrekbaar is, is de kans groot dat deze leenvorm uiteindelijk voordeliger uitpakt dan het verhogen van je hypotheek.

Wil jij weten wat in jouw situatie de beste optie is voor de financiering? Een goede adviseur rekent uit hoe duur een lening voor verbouwing is en wat het voordeel is ten opzichte van een verhoogde hypotheek. 

Verbouwing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *