Werken in de Bouw

Op zoek naar een baan? De bouw smeekt bijna om je

Zowat iedereen die de laatste twee jaar een offerte heeft aangevraagd voor een verbouwing is behoorlijk geschrokken. Niet zozeer van de prijs, hoewel die mede dankzij de inflatie en de oorlog in Oekraïne hoger dan ooit lijkt te zijn. Maar vooral van de wachttijd. Dat heeft ook weer deels met de lange levertijd van materiaal te maken. Echter speelt er nog iets veel belangrijkers een rol in de wachttijd. Personeel. Of beter gezegd, een gebrek aan personeel.

In april 2022 kwam het CBS nog met cijfers naar buiten dat steeds meer bedrijven kampen met tekorten aan personeel. Het onderzoek was uitgevoerd in samenwerking met zowat iedere gezaghebbende club op het gebied van werken in de bouw. En waar het aan ligt? Vooral aan de bekende oorzaken. Vergrijzing is er één van. Ook speelt mee dat de jongste generaties minder snel voor een vak kiezen dat met de handen moet worden uitgevoerd. Daardoor is er een groot tekort aan timmerlieden, metselaars, stukadoors, noem maar op. Maar niet getreurd, waar problemen zijn liggen ook meteen kansen.

De banen liggen voor het oprapen

Als werkzoekende heb je het in deze tijd niet slecht. Natuurlijk is het vervelend om zonder werk te zitten. Maar weet dan dat personeelstekorten in vele sectoren zijn opgetreden, en je bij wijze van spreken de banen voor het uitzoeken hebt. Onder meer in de bouw staan werkgevers te springen om personeel. Het verhaal gaat dat veel bedrijven niet eens meer vacatures uitschrijven, omdat er toch niemand reageert. Tot ontzetting van ondernemers in de bouw.

Het is namelijk een branche waarin je goed geld kunt verdienen. Werk is er altijd. Dat zie je ook aan de wachttijd voor verbouwingen. Bovendien verlopen de dagen een stuk sneller dan wanneer je van 9 tot 5 uur naar een beeldscherm zit te turen. “Ik kan toch niet zomaar in de bouw gaan werken”, is een veelgehoorde opmerking van werkzoekenden. Zomaar is wellicht wat overdreven, maar er is heel veel mogelijk. Omscholing is een van de mogelijkheden. Als je ergens het vak in de praktijk leert, is het wel in de bouw. Er zijn veel bouwbedrijven die een eigen opleidingstraject hebben. Zo krijg je van ervaren lui de kneepjes van het vak mee.

Vraag een wervingsbureau om hulp

Je bent heus niet de enige die twijfelt bij de overstap naar een andere sector. Het is best spannend om het bekende pad te verlaten en iets compleet nieuws te gaan doen. Gelukkig zijn er diverse organisaties die je kunnen helpen. Een voorbeeld is een bureau met werving en selectie bouw als speerpunt. De consultants kunnen je precies uitleggen wat er komt kijken bij het traject van omscholing en de definitieve overstap. Een ander voordeel van zo’n bureau is dat je op die manier (nog) makkelijker aan een baan komt. Een wervingsbureau heeft talloze contacten in de bouw. De bouw heeft de banen. Nu is het alleen nog aan jou om de stap te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *