Coronavirus Bouw

Ook de bouwsector wordt getroffen door het coronavirus

Het jaar 2020 is voor een groot gedeelte van de wereld vooralsnog een regelrechte ramp te noemen. Covid-19 heeft de wereld in zijn greep en het einde lijkt voorlopig ook nog niet in zicht. De coronacrisis raakt ons op dit moment allemaal, zo ook de bouwsector. Nieuwe projecten worden in grote aantallen uitgesteld tot nader order en een groot gedeelte van de al lopende projecten worden voorlopig uitgesteld.

De sector kreeg al eerder een forse klap te verduren aan het einde van vorig jaar. Dit werd mede veroorzaakt door de nieuwe en ruimere PFAS-norm die van kracht ging. Hierdoor ontstonden vertragingen en stegen de kosten significant. Daarnaast heeft ook de stikstofcrisis een grote impact gehad op de bouwwereld. Deze elementen, tezamen met de huidige coronacrisis, zullen naar verwachting er voor zorgen dat de sector een minimale of zelfs geen groei tegemoet zal gaan dit jaar en het daaropvolgende jaar.

De huidige situatie geeft ook al weer dat veel Oost-Europese bouwvakkers eigenlijk direct naar hun thuisland zijn teruggekeerd nadat het coronavirus verder was uitgebroken in Nederland. Deze werknemers komen met name uit landen zoals Polen, Hongarije en Roemenië. Zij kiezen er voor om de paasdagen thuis met vrienden en familie te vieren. Daarnaast proberen zij te voorkomen om in Nederland in quarantaine te worden geplaatst. Wanneer zij weer zullen terugkeren naar Nederland is op dit moment nog onzeker. De vraag is ook of de bedrijven waar ze voor werken overeind zal blijven tijdens deze crisis.

Daarnaast hebben sommige bouwbedrijven ook te maken met personeel dat daadwerkelijk besmet is geraakt de afgelopen periode met het coronavirus. Met name de provincie Noord-Brabant is hier natuurlijk hard getroffen. Deze bedrijven missen nu een gedeelte van hun personeel en hebben in sommige uiterste gevallen zelfs uit voorzorg de gehele toko (tijdelijk) moeten sluiten.

Tevens werken veel meer mensen nu (gedwongen) vanuit huis, waardoor renovatieklussen lastiger uitgevoerd kunnen worden. Mensen zitten dan niet te wachten op luidruchtige renovaties in het huis, terwijl zij zich graag willen concentreren op hun werk. Hierdoor vallen veel renovatieklussen van diverse wooncorporaties ook stil. Dit alles leidt tot een stuk minder productiviteit tijdens deze wereldwijde periode van onzekerheid.

De vraag rijst nu wanneer de opwaartse spiraal weer gevonden kan worden en de bouwwereld weer in een positieve opmars terecht zal komen. Tot die tijd blijft de onzekerheid de boventoon vieren binnen de bouwsector en dienen alle zeilen bijgezet te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *