Akoestische Panelen

Om deze redenen moet je akoestische panelen aanschaffen

Houden jullie van muziek draaien of films kijken, maar is het geluid niet zoals je eigenlijk had gehoopt? Er zijn wellicht al verschillende geluidssystemen de revue gepasseerd. Van een goedkope variant naar een duurder en luxer systeem. Niks schijnt te helpen. Hoeveel geld je er ook aan uitgeeft, je blijft een echo houden. Dit ligt niet aan de geluidssystemen. Het enige wat dit probleem wegneemt is een effectieve geluidsisolatie. Maar, hoe zorg je voor een goede isolatie en wat zijn de voordelen hiervan? 

Wat zijn akoestische panelen?

De naam doet het wellicht al vermoeden. Akoestische panelen verbeteren de akoestiek van een ruimte. Dit betekent dus dat ongewenst geluid wordt vermindert. Een akoestisch paneel lost bijvoorbeeld geluiddemping op. Je kunt de panelen inzetten als je echo wilt reflecteren die door een geluidssysteem wordt verstoort. Denk bijvoorbeeld aan een thuisbioscoopsysteem of een hifi-audiosysteem. Je kunt de beste van de beste geluidssystemen aanschaffen, maar die gaan de echo in de kamer niet wegnemen. Akoestische panelen daarentegen zorgen voor akoestiek en geluidsabsorptie. Dan kun je eindelijk swingen op dat leuke nummer en kijken naar jouw favoriete film/serie zonder ongewenste geluiden of echo’s. 

Welke panelen zijn er?

1. Akoestische diffusers

Een diffuser verstrooit geluidsgolven die hun oppervlak bereiken. Dit is nodig om een helder geluidsbeeld te creëren. Met een diffuser worden reflectiepunten bedekt, waardoor we geen echo uit een ander punt horen komen. De diffusers zijn er in verschillende maten en verschillende patronen, waardoor ze in elke woning eigenlijk wel kunnen passen. 

2. Akoestische panelen met diffuser

Deze panelen zorgen ervoor dat een bepaald deel van het frequentiebereik geabsorbeerd kan worden en tegelijkertijd ook andere frequenties kan reflecteren. Lage frequenties, onder de 300 Hz worden geabsorbeerd. Hoge frequentie, boven de 600 Hz worden dan weer minder geabsorbeerd, waardoor ze niet worden overgedempt in een ruimte. Doordat deze panelen een voorplaat hebben, kan het geluid vrijer bewegen, waardoor het beter kan reflecteren. 

Deze panelen zijn gemaakt van hout, wat gevuld is met akoestische wol. Dit soort wol heeft een hoge dichtheid, waardoor de bassen goed gedempt kunnen worden. Ook deze panelen zijn weer in veel verschillende kleuren en patronen te bestellen. 

3. Geluidsabsorberende wandpanelen 

Deze wandpanelen worden vaak aangeraden om aan de wand en het plafond op te hangen. Deze panelen zorgen namelijk voor een effectieve geluidsisolatie. De breedband panelen zijn nodig als de echo hoger is dan het referentieniveau in een ruimte. Ongewenste geluiden van 40 Hz tot 20.000 Hz worden dankzij deze wandpanelen gedempt. Dat zorgt meteen voor meer rust in huis, wanneer je een film kijkt of muziek wil luisteren. 

Ook deze wandpanelen zijn weer in verschillende soorten te bestellen. Zo zijn er veel verschillende kleuren akoestische fluweel te koop, die bij de geluidsabsorberende wandpanelen horen. 

Voordelen van akoestische panelen

  1. Ze zorgen voor een betere akoestiek
  2. Je hebt geen last meer van echo, waardoor je elkaar automatisch beter kunt verstaan
  3. Het geluid wordt geabsorbeerd, waardoor de nagalmtijd ook automatisch wordt verkort.
  4. Het geeft meer rust in de ruimte, wat ook de concentratie kan verbeteren
  5. Ze zijn in verschillende kleuren en patronen te bestellen, waardoor ze in elk interieur passen. Ze zijn daarom heel gebruiksvriendelijk. 

Andere akoestische producten

Akoestische gordijnen

Om ons heen is heel de dag door geluid. Vooral als je (thuis)werkt kun je je moeilijk concentreren als je constant gestoord wordt door omgevingsgeluiden. Geluidswerende gordijnen kunnen dan een oplossing bieden. Door de dikke materialen kunnen geluidseffecten en echo’s verminderd worden. Zulke gordijnen creëren veel meer rust in huis. 

Geluiddempende mat

Deze matten zorgen ervoor dat de geluiden worden geïsoleerd, door hun geluidsabsorberende materiaal. Ze kunnen op elke vloer geplaatst worden en zijn er in verschillende soorten en maten. Hierdoor kunnen ze in verschillende soorten interieur geplaatst worden. Akoestisch tapijt is meerlagig, geheel anders dan traditionele tapijten. Net als de gordijnen, zorgen deze natuurlijk voor een stukje rust in huis, waar wellicht de buren ook profijt van hebben. Het schuiven van meubels zal bijvoorbeeld minder door trillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *