Duurzaam wonen

Maak duurzaam wonen makkelijk en leuk!

Het concept ‘duurzaam wonen’ krijgt steeds meer aandacht. Niet zo gek ook, want het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw eigen portemonnee. En het is ook nog eens een stuk makkelijker dan je denkt. Wij helpen je op weg om zowel duurzaam als leuk te wonen.

Zet de verwarming een tikje lager

Duurzaam wonen gaat niet alleen om grote veranderingen, zoals het gebruik van zonnepanelen. Het gaat vooral om het bewust omgaan met de beschikbare middelen. Zo kun je wel de hele dag de kachel op 25°C laten branden, maar dit ga je uiteindelijk terug zien in je energierekening. Daarnaast is het ook nog ongezond voor jezelf en je omgeving. Waarom zou je dus niet gewoon de kachel een paar graden lager zetten en een trui aantrekken? Geloof ons, het went sneller dan je denkt. En je bankrekening is een grote motivatie.

Korter (en kouder) douchen

Hetzelfde als hierboven geldt eigenlijk ook voor de douche. Zo’n lange, hete douche is heerlijk, toch? Maar niet noodzakelijk en helaas hebben we de neiging er langer onder te blijven staan. Van die paar minuten extra douchen wordt je niet schoner, het is niet duurzaam en het verwarmen van water kost je extra veel energie en geld. Korter douchen – en kouder indien je het aankunt (dit is trouwens ook heel gezond!) – kan je op jaarbasis een aardige besparing opleveren. Een paar minuutjes minder lang onder die warme straal staan, is het dus meer dan waard.

Hoe groener je huis, hoe beter

Nu je besloten hebt milieubewuster te leven, kan je best wat groen in huis halen, niet? Het staat niet alleen gezellig, maar ze zijn ook nog eens super functioneel. Planten zorgen er namelijk voor dat de lucht die we uitademen om wordt gezet in verse zuurstof. Een iets gekoelde, groene woonkamers is dus zowel gezond als stijlvol. Fantastisch dat duurzaam wonen, niet? 

Haal bamboe jaloezieën in huis

Wij hebben iets gevonden om je huis nóg gezelliger en duurzamer te maken: bamboe jaloezieën! Ja, wij zijn fan. En geloof ons, jij ook na het lezen van de voordelen. Deze jaloezieën zijn dun, licht, sfeervol, isolerend en op maat gemaakt. Zo wordt het vinden van een geschikte voor jouw huis dus een eitje. Om er nog een schepje bovenop te doen, zijn ze goed bestand tegen zonlicht en vocht, en ook nog eens eenvoudig schoon te maken. Zo zie je maar: puur natuur in huis halen is nog lang niet zo’n gek idee, dus denk zeker even na over bamboe jaloezieën kopen.

Denk aan de lichten

Heb jij sfeerverlichting in huis? Gezellig, maar wees gewaarschuwd: dit zijn enorme energievreters. Voel je ook niet te schuldig als je wel eens de lichten helpt laten branden wanneer je het huis verliet, want dit is iedereen wel eens overkomen. Als je duurzaam wilt wonen, is het wel belangrijk om hier nog een tweede keer bij stil te staan. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om de lampen uit de doen als je een ruimte verlaat. En als het licht is buiten, zorg er dan voor dat de lampen helemaal niet aanstaan. Zo draag je direct een steentje bij aan duurzaam wonen. Om nog even terug te komen op sfeerverlichting, het is wellicht ook een goed moment om LED lampen te overwegen. Deze gebruiken vrijwel geen energie, dus mocht je de lampen toch nog eens wat te lang laten branden, hoef je je minder schuldig te voelen! 

Consuminderen

Ken je het begrip ‘consuminderen’ al? Het is eigenlijk heel simpel: minder consumeren. Als je minder koopt, gooi je minder weg én verbruik je minder. Zo belast je zowel het milieu als je portemonnee minder. Als je aan het winkelen bent, koop dan dus niet zomaar iets omdat je het ‘wel leuk’ of ‘wel handig’ vindt. Ga na of je het echt nodig hebt of al een tijdje wilde. Je zult merken dat je met een hoop minder spullen thuis komt, die je anders toch in een laatje weg had gelegd. Dit wordt snel een gewoonte, dus probeer het maar eens. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *