H200-Wilden-pump-Wilden-pomp-1-inch-metal

Last van waterslag? Zo los je dat op

Hoor je opeens uit het niets uit een leiding een gek geluid komen? Alsof er iemand tegenaan slaat? Of alsof iemand de kraan aan en uit doet? Misschien heb je dan te maken met waterslag. Waterslag kan zich overal voordoen. Denk aan thuis, school of op je werk. Waterslag kan voor grote problemen zorgen als je niet op tijd ingrijpt. Denk je dat je mogelijk waterslag hebt? Lees dan hieronder hoe je waterslag kan oplossen. 

Wat is het? 

Waterslag is een verschijnsel dat zich vooral voordoet bij waterleidingen. Het verschijnsel waterslag doet zich voor bij water of vloeistof dat door een leiding stroomt. Het ontstaat wanneer de leiding plotseling wordt afgesloten of juist open gezet. Hierdoor komt er een groot drukverschil bij het vloeistof. Door dat grote drukverschil gaat het mis in een leiding waardoor er trillingen ontstaan. Hier komt dan het vervelende geluid vandaan alsof er een kraan steeds aan en uit wordt gezet. 

Nare gevolgen 

Het is belangrijk om waterslag zo snel mogelijk een op te lossen. Waterslag kan namelijk hele vervelende gevolgen hebben. Het kan namelijk zorgen voor lekkages in je huis, omdat de waterleiding bijvoorbeeld kapot gaat. Hiernaast kunnen de verbindingen van de leidingen gaan splitsen. Dit is echter een gevolg dat zich na een langere tijd voordoet. Dit gebeurt niet vanzelf. 

Naast het feit dat er van alles kapot kan gaan door waterslag, kan het ook zorgen voor enorme overlast. Het is namelijk zo dat door de trillingen er een hard geluid vrijkomt tijdens waterslag. Dit kan dus zorgen voor geluidsoverlast door het hele huis of bijvoorbeeld op je school. De leidingen staan namelijk met elkaar verbonden waardoor het vervelende geluid zich kan verplaatsen. Je wil natuurlijk voorkomen dat je buren er ook last van hebben. 

De oplossing voor waterslag 

Wanneer je niet zeker bent of je daadwerkelijk last hebt van waterslag, is het belangrijk om een loodgieter in te schakelen. Er zijn ook bedrijven die membraanpompen  specialisten hebben. Deze mensen weten precies wat zij moeten doen om waterslag in je membraanpomp op te lossen. Het is aan te raden om echt een gespecialiseerde persoon in te schakelen, omdat waterslag serieus probleem kan zijn en daarom moet het goed aangepakt worden. 

Je kan natuurlijk proberen om waterslag zoveel mogelijk te voorkomen. Zo kan je van tevoren een waterslagdemper laten installeren. Dit is echter ook een oplossing voor als je al last hebt van waterslag. Door een waterslagdemper kan het drukverschil worden opgevangen door middel van een luchtkussen. Als je hier zelf niet handig in bent, kan je dus altijd iemand inschakelen die dit voor je kan installeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *