Kunststof in je Badkamer

Kunststof: het veel gebruikte materiaal in en rondom je huis!

Als je in jouw huis om je heen kijkt, zul je veel producten van kunststof tegenkomen. Of het nou je prullenbak is of de opbergbakken in de kast, kunststof is in jouw huis aanwezig. We kunnen niet om dit materiaal heen en dat komt omdat het breed inzetbaar is. Want, weet je wat voor materialen er nog allemaal onder kunststof vallen? En op welke manier je die kunt gebruiken in- en rondom je huis? We zetten het in dit artikel voor je op een rijtje. 

Kunststof, een veelgebruikt materiaal

Kunststof is breed inzetbaar, omdat er veel verschillende materialen onder vallen. Denk bijvoorbeeld aan plexiglas, polycarbonaat, PVC, HDPE en HMPE. Al deze platen vallen onder kunststof. Grote kans dat één van deze materialen in of rondom je huis te vinden zijn. Vaak zijn ze verwerkt in producten. Denk bijvoorbeeld een terrasoverkapping met een dak van polycarbonaat of plexiglas. Naast deze materialen zijn er nog veel meer kunststoffen op de markt, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Laten we er eens een paar uitlichten en hun voordelen benoemen. 

De voordelen van plexiglas 

Plexiglas is waarschijnlijk de meest bekende kunststof plaat. Grote kans dat je dit materiaal al in of rondom je huis hebt gebruikt. Dat is ook niet zo gek, want plexiglas is namelijk helderder dan glas en daarnaast ook 25x sterker. Het voordeel ervan is dat je plexiglas ook makkelijker kan bewerken. Daarmee bedoelen we dat het mogelijk is om de plaat bijvoorbeeld in kleinere stukken te zagen, zonder dat het breekt. Bovendien is plexiglas ook uv-bestendig en is deze in allerlei diktes, kleuren en maten te bestellen. 

Plexiglas is dus een veelzijdig materiaal, wat vaak wordt gebruikt. Dat is ook logisch, want plexiglas is breed inzetbaar. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken “als glas” om een kast dicht te maken. Ideaal met kinderen, want dit materiaal is bijna niet kapot te krijgen, dus je hoeft niet meer bang te zijn voor glas dat kapot kan springen of waar doorheen geslagen kan worden. Ook als je bijvoorbeeld een balkon heeft, kun je deze dicht maken met plexiglas. Op die manier kun je er zelf nog prima doorheen kijken, maar zijn de kinderen wel veilig. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de badkamer. Een douche kan op een veilige manier afgesloten worden, als je gebruik maakt van plexiglas. Bovendien is plexiglas een veelgebruikt materiaal voor reclameborden, mocht je ooit een eigen bedrijf willen starten. Of laat een plexiglas bord personaliseren met de naam van uw kindje. Want ook graveren is mogelijk in plexiglas, daarvoor is het materiaal sterk genoeg. 

De voordelen van polycarbonaat

Als je dacht dat plexiglas sterk was, heb je duidelijk nog nooit gewerkt met polycarbonaat. Polycarbonaat is namelijk wel 250x sterker dan gewoon glas. Een ander voordeel is dat ze uv-bestendig zijn. We hebben al gezien dat je dit materiaal kunt gebruiken als dak, maar wat kun je nog meer met polycarbonaat van Vos Kunststoffen? Polycarbonaat wordt vaak gebruikt als bescherm materiaal. Door dit materiaal te gebruiken, heb je weinig last van indringers. Het materiaal is namelijk ijzersterk, wel 250x sterker dan glas, dus daar is moeilijk doorheen te komen. Bovendien kan het materiaal goed tegen hoge temperaturen en heeft het zelfs een brandvertragende werking. Daarom wordt het dus ook vaak gebruikt als beglazing. Het is dan wel geen echt glas, maar het is wel zo helder. Als mensen of winkels vaak te maken hebben gehad met vandalisme, kiezen ze ervoor om polycarbonaat in te zetten als beglazing. Grote kans dat door dit materiaal er geen inbraak meer komt, want je moet van goede huize komen, wil je polycarbonaat kunnen breken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *