Kortsluiting

Kortsluiting in huis: hoe los je het op

Heb je het al eens meegemaakt? Je bent rustig je eigen ding aan het doen in je huis, als plots opeens alles van elektriciteit uitvalt. Een kortsluiting thuis is nooit een leuk moment, maar hoeft niet ernstig te zijn. Wij geven je een stappenplan zodat jij binnen enkele minuten weer licht hebt in huis.

Wat is kortsluiting?

Vooraleer je wilt leren hoe je een kortsluiting in huis oplost, is het een goed idee om te weten wat een kortsluiting juist is en hoe het veroorzaakt wordt. Wie weet kan je hierdoor een volgende kortsluiting vermijden. Een kortsluiting gebeurt wanneer elektrische draden met elkaar in contact komen. Dit kan gebeuren bij defecte apparaten. Als dit voorkomt kan de stroom niet naar het apparaat gaan, maar zoekt het een andere uitweg. Doordat het geen uitweg vindt zal de stroomsterkte te groot worden, en krijg je kortsluiting. Klaar om te weten hoe je het oplost?

De kortsluiting opsporen

Het moment is aangebroken, je hebt plots kortsluiting in huis. Hierdoor zijn de zekeringen in je zekeringskast uitgeschakeld. Doordat de zekeringen zijn uitgeschakeld zal de elektriciteit van de groep waar het defect zit niet meer werken. Het is dan jouw taak om op te sporen waar de kortsluiting is, zodat je deze kan herstellen. Dit doe je door eerst na te gaan welke groep zekeringen is uitgeschakeld. Eens je deze gevonden hebt, laat je deze uitgeschakeld, en schakel je de differentieelschakelaar. Dit is de schakelaar die alle in- en uitgaande stroom meet. Vervolgens trek je alle stekkers uit de stopcontacten. Nadien schakel je de groep zekeringen weer in en steek je één voor één alle stekkers weer in. 

Als de differentieelschakelaar bij het insteken van een bepaald stopcontact weer uitschakelt, heb je het defecte apparaat gevonden. Vervolgens kan je deze dan herstellen!

Hoe voorkom je het?

Je zekeringskast is de basis van al het elektriciteit in huis. Zorg er dan ook voor dat deze goed onderhouden is. Bij een versleten zekeringskast schaf je best een nieuwe aan. Deze kan je gemakkelijk online bestellen via Elektramat België bijvoorbeeld. Verder is het ook van belang dat je kabels in orde zijn, en niet beschadigd. Laat apparaten ook nooit aan staan. Schakel je koffieapparaat of waterkoker dus steeds uit na gebruik. Wist je dat kortsluiting het vaakst ontstaat door je wasmachine en droger? Zorg er dus voor dat je deze altijd goed onderhoudt. Hopelijk hebben deze tips je geholpen om kortsluiting te voorkomen én op te lossen moest je het voorhebben, veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *