Kies jij voor houten of kunststof gevelbekleding?

Gevelbekleding is tegenwoordig veel meer dan enkel een beschermende laag voor de buitenkant van een woning of gebouw. Het heeft invloed op de uitstraling en is daarmee een smaakkwestie geworden. Welke gevelbekleding het beste bij jouw woning of project past, is afhankelijk van verschillende factoren. Om de beste keuze te maken, is het handig om meer te lezen over de eigenschappen van de materialen. Hieronder staan zowel de voordelen als de nadelen van houten gevelbekleding en kunststof gevelbekleding op een rij. Welke optie spreekt jou het meeste aan?

Voordelen houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding geeft iedere woning direct een sfeervolle uitstraling. Het natuurlijke materiaal oogt warm en karakteristiek – iets wat veel mensen aanspreekt. Daarnaast is het gemakkelijk te bewerken en zelf te monteren. Je kunt houten planken of rabatdelen eenvoudig op maat zagen. Is er een plank beschadigd of aangetast? Dan kun je deze ook snel en gemakkelijk vervangen voor een nieuwe. Hout heeft bovendien een isolerende werking en zal de warmte in je woning langer binnen houden. Tip: kies voor houten gevelbekleding met een goede duurzaamheidsklasse zodat je er lang plezier van hebt. Dit hout is namelijk beter bestand tegen vocht en zal dus minder snel rotten of schimmelen.

Nadelen houten gevelbekleding

Het grootste nadeel is dat houten gevelbekleding niet onderhoudsvrij is. Zelfs hout met een goede duurzaamheidsklasse vergt de nodige aandacht. Het is belangrijk om de houten gevel goed schoon te houden en regelmatig te controleren op scheurtjes of vochtproblemen. Door de jaren heen moet je het hout behandelen om het in topconditie te houden.

Voordelen kunststof gevelbekleding

Ben je op zoek naar een onderhoudsvriendelijk alternatief voor hout? Dan is kunststof gevelbekleding een hele goede optie. Het materiaal is onderhoudsarm en heeft een lange levensduur. Op een simpele schoonmaakbeurt na hoef je er nauwelijks naar om te kijken. Een ander voordeel is dat kunststof bekleding en plaatmateriaal verkrijgbaar is in veel kleuren en stijlen. Je kunt zelfs kiezen voor kunststof met een houtlook.

Nadelen kunststof gevelbekleding

Ondanks de nagemaakte houtlook, staalt echte houten gevelbekleding toch wat meer karakter uit. Houd er daarnaast rekening mee dat niet ieder kunststof materiaal optimaal isoleert en dat het (ondanks de lange levensduur) niet altijd de meest duurzame keuze is.

Derde optie: stalen gevelbekleding

Ben je nog niet helemaal overtuigd van houten of kunststof gevelbekleding? Verdiep je dan ook eens in de mogelijkheden en eigenschappen van stalen gevelbekleding. Dit materiaal is de laatste jaren erg gestegen in populariteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *