Mobiele Airco

Kies je voor een vaste of mobiele airco tijdens de warme zomerdagen?

Je kunt de warme zomermaanden voortaan een stuk comfortabeler maken met een verkoelende airco in huis, op kantoor of in de auto. Bij onroerend goed, zoals een huis of kantoorpand, heb je eigenlijk de keuze uit twee mogelijkheden: een vaste of mobiele klimaatregeling. Beide mogelijkheden brengen ieder voor- en nadelen met zich mee. We zetten deze voor- en nadelen voor je op een rijtje. Zo weet je precies welke optie het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen en behoeften.

Werking airco

In beginsel zuigt de airco warme lucht naar binnen. Deze lucht komt vervolgens in aanraking met koelvloeistof. Hier op volgend wordt deze verkoelde lucht via de ventilator weer de ruimte ingeblazen. Daarnaast werkt de airco tevens als luchtreiniger en luchtontvochtiger. De opgevangen vocht wordt uiteindelijk weer via de afvoerslang naar buiten geleid.

Vaste airco

Het plaatsen van een vaste airco vereist wel wat meer inspanning, en dient door een erkende airco installateur uitgevoerd te worden. Je bent vervolgens wel verzekerd dat het op een veilige en professionele manier is uitgevoerd.

Mobiele airco

Een mobiele airco heeft alle benodigde onderdelen in 1 unit verwerkt. En wat de naam eigenlijk al enigszins verklapt; de mobiliteit is een groot pluspunt en zorgt er voor dat je de airco eenvoudig kan verplaatsen. Zo kun je overdag de woonkamer verkoelen en ’s avonds de slaapkamer voordat je gaat slapen. Ideaal dus voor het verkoelen van meerdere ruimtes. Een nadeel is de enigszins lompe uitstraling van de unit, die al snel veel ruimte in beslag neemt in een ruimte. Daarnaast kan het geluid als relatief luid ervaren worden.

Verschil split en multi-split airco

Een split airco geeft je de mogelijkheid om zowel te koelen als te verwarmen. Het bestaat daarmee uit 1 binnen unit en 1 buiten unit. Hierdoor heb je enkel de mogelijkheid om 1 binnenruimte te koelen of te verwarmen. Bij een multi-split airco heb je ook te maken met 1 buiten unit, maar daarentegen heb je wel 2-5 binnen units tot je beschikking. Hierdoor heb je de mogelijkheid om meerdere ruimtes tegelijkertijd te koelen of te verwarmen.

Voorkomende klachten

Doordat de airco droge lucht geeft (doordat de ingebouwde luchtontvochtiger vocht onttrekt), zijn bijkomende klachten steeds vaker het geval bij het plaatsen van een airconditioning. Drogende en/of jeukende ogen, verkoudheid, keelpijn of een grieperig gevoel zijn daarbij veel voorkomend.

Daarom is periodiek onderhoud cruciaal. Daarbij wordt de airco goed gereinigd en afgesteld. Wanneer er niet tijdig wordt gereinigd, krijgen bacteriën en schimmels de kans om zich te vormen. Dit veroorzaakt vaak geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen bij mensen. Het optimale temperatuurverschil met buiten is ongeveer 5-6 graden Celcius. De meeste mensen krijgen te maken met opkomende klachten wanneer het verschil te groot is.

Onderhoud

Een gemiddelde onderhoudsbeurt kost over het algemeen minimaal € 100. Dit is dan vaak wel inclusief voorrijkosten. Houd hier dus wel rekening mee bij de aanschaf dat dit terugkerende kosten zijn voor de toekomst. Bij de aanschaf van een nieuwe airco is het daarentegen wel gebruikelijk dat de eerste onderhoudscontrole kosteloos wordt uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *