Energiezuinig

Energiezuinig leven: hoe doe je dat?

Onbewust verbruik je best veel energie elke dag. Veel wasjes draaien, alle lampen in huis aan, de verwarming hoger dan misschien nodig is enzovoort. Energiezuinig leven is makkelijker dan je denkt. Hoe? Dat leggen wij uit in dit artikel. 

 

Vervang je lampen

Jouw verlichting vervangen door spaarlampen, LED-verlichting of gloeilampen scheelt al een hoop in je energieverbruik. Wist je dat spaarlampen 80% minder energie verbruiken dan normale lampen? De energiefactuur van volgende maand zal er al een stuk beter uitzien met deze lampen. LED-lampen kil? Tegenwoordig zijn er LED-lampen te koop die er precies uitzien en vergelijkbaar licht geven als zo’n prettige gloeilamp, dus wat betreft sfeer hoef je niets in te leveren. 

 

De zon is er niet voor niks

Nu we het toch over verlichting hebben, de zon zorgt voor gratis energie en natuurlijk licht. Je kan er je al je elektronica van opladen als je het slim gebruikt. Denk aan zonnepanelen op je dak natuurlijk. Die investering verdien je tegenwoordig steeds sneller terug. Maar denk ook ook aan kleinere draagbare zonneladers. Ontzettend makkelijk om mee te nemen onderweg, maar ook om bijvoorbeeld te gebruiken als je op je laptop of tablet bezig bent in de tuin! 

 

Douchen in plaats van in bad

Een uitgebreid bad nemen klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Je steekt een kaarsje aan, zet een muziekje op, lekkere bruisbal erbij. Toch is een bad niet zo energiezuinig als je zo denken. Bij het vullen van een bad kan je al gauw 110 liter aan water verbruiken, terwijl je met vijf minuten douchen al een stuk minder water verbruikt. Neem dus liever een kort doucheje. Moeite met onder de douche uitkomen? Zet een timer zodat je er niet te lang onder blijft staan. 

 

Je huis aanpassen

Naast het veranderen van oude gewoontes of hier en daar een lamp vervangen, kan je ook je huis zelf aanpassen. Een voorbeeld is het plaatsen van kunststofkozijnen. Kunststof kozijnen zijn geschikt om energie te besparen en helpt het wooncomfort te verbeteren. Daarnaast kun je precies de stijl kiezen die bij jou past. Een tweede mogelijkheid is een kunststof schuifpui. Kunststof schuifpuien zijn zowel onderhoudsvrij als duurzaam en hoeven ook helemaal niet duur te zijn. Een schuifpui verbindt je woonkamer ook nog eens met je tuin en maakt het mooi één geheel. Alleen maar voordelen, en ook nog eens energiezuinig!

 

Weet jij al hoe je energiezuinig gaat leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *