Laadpaal

Kan en mag je een laadpaal zelf installeren?

Veel mensen die in de overweging zijn om een laadpaal thuis aan te schaffen voor hun elektrische auto stellen zichzelf de vraag: kun en mag je een laadpaal ook zelf installeren? Begrijpelijk want de aanschaf van een laadpaal zelf kost al aardig wat geld. Het zou dan mooi zijn meegenomen als je de installatie zelf zou kunnen doen. Wij hebben speciaal voor deze vraag onderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie dat het niet verboden is, maar wel verstandig om uit te besteden. Benieuwd waarom? Wij leggen het je uit in dit artikel!

Zelf installeren

Hoewel een laadpaal zelf installeren niet verboden is, wordt het wel ten zeerste afgeraden. Een laadpaal installeren is namelijk niet hetzelfde als een simpel lampje installeren. Het kan zelfs best gevaarlijk zijn om een laadpaal zelf te installeren, je moet namelijk aan de slag met hoge spanningsniveaus. Bovendien zul je altijd dingen over het hoofd zien en is de kans op fouten relatief groot. Er kan zelfs een tijdje na de installatie nog brandgevaar ontstaan. 

Het is verstandig om te kiezen voor  een gecertificeerde installateur. Een gecertificeerd installateur heeft vaak al jaren ervaring en kan het meest efficiënt en netjes werken. Ook word je dan begeleid van het begin tot het einde van de installatie, je komt dus niet te staan voor onverwachte problemen.

Laadpaal

De prijs van een installatie

Kies je ervoor om een laadpaal te laten installeren dan zal er eerst een schouwing moeten worden gedaan. Hierbij wordt gekeken welke kosten er gemaakt moeten worden en welke materialen er in huis gehaald moeten worden. De prijs van de installatie is afhankelijk van verschillende factoren. Moet er veel graafwerk worden uitgevoerd om de kabel van de meterkast naar de paal te leiden, dan zullen de kosten logischer hoger uitvallen. Moeten er veel aanpassingen gemaakt worden in de meterkast, ook dan zullen de kosten hoger zijn. Gelukkig worden al deze factoren besproken na de schouwing, zodat jij nog kunt kiezen of je het wil.

Voordelen van een laadpaal laten installeren

Het is redelijk voor de hand liggend maar het laten installeren van een laadpaal heeft grote voordelen. Zo riskeer je geen gevaar op brand of erger, aangezien een gecertificeerd installateur (met meestal jaren ervaring) het op zal pakken. Je voorkomt ook andere onverwachte schade of gevaarlijke situaties, zoals een leiding raken tijdens het graven van een gat. Maar het allerbelangrijkste: de installatie van de laadpaal gebeurd netjes en je wordt volledig ontzorgd door een expert. Dit is een duurzame keuze, want je kunt een stuk langer genieten van je laadpaal. Dat is geld waard!

Laadpaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *