Huis verbouwen en ongevallen voorkomen

Huis verbouwen en ongevallen voorkomen, hoe doe je dat?

We zijn massaal aan het klussen geslagen, maar dat is natuurlijk niet zonder gevaren. Er is altijd wel kans op schade of een ernstige stoot- of valpartij. Toch geldt ook hier: voorbereiding is het halve werk. Hoe neem je veilig je huis onder handen? We geven vijf slimme tips voor doe-het-zelvers, waaronder het regelen van een goede woonverzekering.

 

Tip 1: Klus nooit onverzekerd

Zorg, voordat je aan de slag gaat, dat je woonverzekering goed op orde is. Een passende opstal- en inboedelverzekering beschermen je woning én spullen en dekken schade die is veroorzaakt door o.a. lekkage, brand en ontploffing. Dat scheelt heel wat geld en kopzorgen. 

Wat wel goed is om te weten: niet alle verzekeraars dekken schade die het gevolg is van een verbouwing. Lees de polisvoorwaarden goed door zodat je weet welke schade je wel en niet vergoed krijgt – en sluit, indien nodig, een aanvullende verzekering aan.

Help je een ander met verbouwen? Sluit dan van tevoren een aansprakelijkheidsverzekering af. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je per ongeluk aan anderen of andermans spullen veroorzaakt. Wel zo geruststellend.

 

Tip 2: Check je tools

Controleer of je het juiste gereedschap in huis hebt voor de klus én test of het nog in goede staat is. Niks vervelender dan je werkzaamheden moeten onderbreken omdat je een schroefje moet halen bij de bouwmarkt. Of omdat je ontdekt dat je boormachine hapert. Als je gereedschap het niet meer goed doet, huur dan van tevoren wat je nodig hebt zodat je veilig aan de slag kunt.

Ook de juiste beschermingsmiddelen zijn van levensbelang. Van een stofmasker tot oorbeschermers: door jezelf goed te beschermen verklein je de kans dat jij (of iemand in je directe omgeving) ernstig gewond raakt of giftige stoffen inademt.

 

Tip 3: Ken je tools

Ga je werken met een nieuw apparaat of materiaal dat je niet kent? Test dit dan van tevoren goed uit. Lees altijd de handleiding door zodat je de grootste risico’s kent en deze kunt vermijden.

 

Tip 4: Extra handen

Bij een verbouwing is alle hulp welkom. Extra handen zijn niet alleen handig en tijdbesparend: het is ook veiliger. Op die manier is er namelijk altijd iemand in de buurt als er iets misgaat. Moet je tóch even alleen aan de slag? Zorg dan dat je te allen tijde je mobiel binnen handbereik bent, zodat je zelf hulp iemand kan inschakelen bij een ongeval.

 

Tip 5: Aandacht erbij

Laat je tijdens het klussen niet afleiden en schakel ook niet over op de automatische piloot. Bij herhalende handelingen kan dat al snel gebeuren. En dat levert niet alleen slechte resultaten op, maar is ook gevaarlijk. Probeer daarom altijd je volle aandacht op je werkzaamheden te houden. Als je merkt dat je moe wordt of je nog maar slecht kunt concentreren, neem dan direct pauze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *