Huis entrance zonder traplift

Hoe veilig is een traplift

Door de ontwikkelingen die tot op heden plaatsvinden, wordt de markt vrijwel dagelijks verrijkt met nieuwe producten. Deze ontwikkelingen leiden weer tot nieuwe ontwikkelingen. Hierdoor zijn er onder meer producten op de markt gekomen die het zelfstandig thuis blijven wonen gemakkelijker maken. Zo stellen ouderen de overstap naar een verzorgingstehuis momenteel zo lang mogelijk uit. Deze ontwikkeling kan echter behoorlijke risico’s met zich meebrengen.

De mobiliteit van de mens beperkt zich naarmate men ouder wordt. Door deze beperking worden de dagelijkse handelingen een stuk uitdagender, denk bijvoorbeeld traplopen. Het bereiken van de volgende verdiepingen vergt een hoop inspanning die ouderen vaak niet meer te bieden hebben. Dit kan tot instabiliteit en een pijnlijke val leiden. Om deze situatie te voorkomen, lijkt de traplift de ideale oplossing te zijn. Maar hoe veilig is een traplift daadwerkelijk? 

Ontwikkelingen van de traplift

Wellicht klinkt de traplift nieuw en technisch, maar de traplift bestaat al tijden. Zo kwam de eerste traplift al voor 1900 op de markt. Deze traplift kon in veel opzichten verbeterd worden, waardoor de traplift sindsdien voortdurend ontwikkeld werd. Inmiddels is dit al ruim 150 jaar geleden. Door de jaren heen is de traplift geoptimaliseerd en kunnen we momenteel spreken van een veilige, goedwerkende traplift.  

Plaatsing van de traplift

De optimale veiligheid staat uiteraard centraal. Al tijdens de plaatsing van de traplift zal dit doel nagestreefd worden. Tijdens de plaatsing van de traplift zullen de monteurs de installatie altijd aan de wettelijke normen en veiligheidseisen laten voldoen. In Nederland zijn er behoorlijk veel veiligheidseisen, waarvan dit de meest belangrijke zijn:

  • Startblokkering

Door de toevoeging van een startblokkering voorkom je de situatie dat de lift vertrekt, voordat jij hebt plaatsgenomen. Dankzij de startblokkering kun jij rustig plaatsnemen en de tijd nemen. 

  • Dubbele accu

De meeste trapliften in Nederland zijn voorzien van een dubbele accu. Dankzij de accu kan de traplift in beweging komen. Na de rit zal de accu opgeladen worden, waardoor de traplift altijd in staat is een persoon te vervoeren. Toch is het mogelijk dat er een stroomuitval plaatsvindt, waardoor de accu voor een onbepaalde tijd niet opgeladen kan worden. Om de bewoner toch de vrijheid binnen de woning te bieden, is de traplift voorzien van een dubbele accu. Zodra de eerste accu leeg is, zal de traplift gebruik maken van de andere accu, zodat de traplift nog altijd het persoon zal vervoeren.  

  • Noodstop

De noodstop is een automatische stop als er een onverwacht obstakel op de trap lift. Om ongelukken of problemen te voorkomen, zal er een noodstop plaatsvinden, zodat het obstakel rustig verwijderd kan worden. 

  • Extra veiligheidsopties

Naast bovenstaande standaard veiligheidseisen, zijn er ook extra veiligheidsopties waaruit de bewoner kan kiezen bij aanschaf van een traplift. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een meedraaiende stoel, waardoor de gebruiker gemakkelijk in en uit kan stappen. De toepassing van extra veiligheidsopties zal de rit nog veiliger maken. 

Handelingen voor de rit

Het is uiteraard belangrijk dat de inzittende zich veilig voelt gedurende de rit. Om dit doel te realiseren, is de traplift inmiddels ook voorzien van extra maatregelen. Zo is het belangrijk dat de inzittende, voorafgaand aan de rit, de riem vast maakt. Verder is de stoel op de traplift voorzien van armleuningen. Hierdoor is de kans nihil dat de inzittende tijdens de rit van de stoel afvalt. Dit geef zowel de inzittende als de omgeving een fijn en geruststellend gevoel. 

Handelingen tijdens de rit

Zodra de inzittende klaar is voor vertrek, zal er gebruik gemaakt worden van de bediening op de traplift. Zodra de bediening niet wordt ingedrukt, zal de traplift niet in beweging komen. De bediening op de traplift is voorzien van een kinderslot, waardoor jonge bezoekers niet ongewenst gebruik maken van de traplift. 

Gedurende de rit is het van belang dat de knop op de bediening ingedrukt blijft. Zodra de knop losgelaten wordt, zal de stoel rustig tot stilstand komen. Een onverwacht obstakel op de trap kan hierdoor niet leiden tot problemen tijdens de rit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *