Bedrijfskleding

Hoe kies je de juiste werkkledij?

De juiste werkkledij dragen tijdens je werk is heel belangrijk om je veilig en comfortabel te voelen op de werkvloer. Op die manier bescherm je jezelf tegen risico’s en ernstige letsels. In dit artikel geven we enkele tips hoe je de beste werkkledij kan kiezen. 

De juiste werkbroek

De juiste werkbroek is belangrijk om je tijdens je alledaags werk te beschermen. De juiste werkbroek is niet alleen beschermend, maar ook comfortabel. Je hebt korte werkbroeken die je kan dragen tijdens de zomer. Of je nu een lange of korte broek draagt, een goede werkbroek heeft voldoende zakken om klein materiaal zoals een hamer altijd bij jou te hebben tijdens je werk. Als je vaak in contact komt met vuur of lasgereedschap dan kies je voor een lange broek die vlamvertragend is. Die zal ervoor zorgen dat je jezelf niet verbrandt als je in contact komt met vuur. Is de zichtbaarheid op je werkplek niet goed of werk je vaak in donkere ruimtes? Dan is een signalisatiebroek met reflecterende stroken zeker aan te raden. Op die manier ben je altijd veilig om de werkvloer. 

Draag zorg voor je voeten

Veiligheidsschoenen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je outfit. Als er dingen op je voeten vallen tijdens de werken dan heb je echt een probleem. Ze zijn vaak uitgerust met een stalen veiligheidsneus die ervoor zorgt dat je tenen goed beschermd zijn. Daarnaast zorgen ze dat je genoeg stabiliteit hebt, waardoor je voeten minder snel pijn zullen doen en ze hebben een antislipzool, wat ervoor zorgt dat je minder snel zal uitglijden. Op die manier verminder je het risico’s op een ernstig letsel.

Je hebt 5 verschillende veiligheidsklassen of typen van veiligheidsschoenen die allemaal hun eigen specificaties hebben. De S1 werkschoenen hebben een beschermde neus en antistatische eigenschappen die zorgen dat je schoenen ontladen worden van energie. Als je vaak buiten werkt, dan kies je beter voor S2 veiligheidsschoenen. Ze hebben dezelfde eigenschappen als S1 schoenen. Daarnaast hebben ze waterafstotende eigenschappen, waardoor je voeten beschermd zijn tegen indringend water. Als je nood hebt aan een volledige bescherming zoals in de bouw, dan zijn S3 veiligheidsschoenen verplicht. Die hebben als extra een hittewerende zool waardoor je voeten beschermd zijn tot 300°C. S4 en S5 veiligheidsschoenen zijn lichtere laarzen die ook een antistatische hak bezitten. 

Hardshell of softshell jas 

Naast de juiste broek en schoenen is de juiste jas of trui van belang tijdens bouwwerken. Bij werkjassen maak je een onderscheid tussen softshell en hardshell jassen. Softshell jassen zijn gemaakt van polyester geweven materiaal wat ervoor zorgt dat ze niet tegenwringen als je beweegt. Ze hebben een ademende stof die wel water- en winddicht is, wat ervoor zorgt dat je zweet wordt afgevoerd, maar dat er geen water langs buiten naar binnen kan komen. Daarom zijn ze perfect om buiten te werken. Je hebt heel dikke softshell jassen die veel warmte bieden voor in de winter, maar je hebt er ook dunne die beter zijn voor in de zomer. 

Een hardshell jas is vaak een hardere en robuustere stof dan de softshell jassen, dit heeft als nadeel dat hij minder flexibel is dan softshell jassen. Ze zullen je beschermen tegen zwaardere weersomstandigheden zoals hevige regenval of extreem lage temperaturen. Deze jas is puur functioneel om je te beschermen tegen de regen, maar biedt minder warmte dan de softshell, je zal dit dus zeker nog moeten combineren met een fleece vest om het warm genoeg te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *