Dakbedekking

Hoe kies je de beste soort dakbedekking?

Is jouw dakbedekking aan vervanging toe? Dan is het verstandig om dit niet lang uit te stellen. Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je namelijk tegen weersinvloeden. Hierdoor gebeurt het dus ook dat er op den duur beschadigingen aan de dakbedekking ontstaan. Dan is het belangrijk deze te vervangen: een mooie kans om eens goed te kijken naar welke soorten dakbedekking er bestaan!

Waar moet je op letten bij nieuwe dakbedekking kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking en het is dus best lastig kiezen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten in je keuze. De belangrijkste is wel dat niet iedere soort dakbedekking geschikt is voor ieder type dak. Met type dak bedoelen we: heb je een plat of schuin dak? Voor ieder type dak zijn er verschillende soorten dakbedekking met ieder hun eigen kwaliteiten, uitstraling, prijs en levensduur.

Hoewel het type dak 50% van je keuze bepaald, zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kijk ook goed naar je eigen wensen en wat past bij je woning. Daarnaast is ook je budget een belangrijke factor om mee te nemen in je keuze.

Het is belangrijk om voor het vervangen van de dakbedekking een dakdekker in te schakelen. Het plaatsen van dakbedekking is specialistisch werk en niet geheel zonder gevaar. Je wilt natuurlijk ook dat je dak zijn functie behoudt en daarom is het belangrijk om het door een professional te laten doen. Je bent zo verzekerd van kwaliteit en je hebt garantie op het geleverde werk, zo worden eventuele lekkages direct herstelt.

Tip: op deze website vind je een handig overzicht van alle dakdekkers uit Nederland.

Dakbedekking voor platte daken

Voor platte daken heb je keuze uit vier verschillende soorten dakbedekking: EPDM, bitumen, pvc en een groendak. Een plat dak heeft doorgaans meer last van weersinvloeden waardoor de dakbedekking eerder aan vervanging toe is. Hier staat tegenover dat de dakbedekking voor platte daken goedkoper is.

Hieronder lees je meer over de soorten dakbedekking voor platte daken en de kosten.

EPDM-dakbedekking

EPDM is een zeer elastisch en onderhoudsvriendelijk materiaal. De beste eigenschap is dat het waterdicht en Uv-bestendig is. De kans op beschadigingen is dan ook kleiner dan bij andere soorten dakbedekking. EPDM heeft een gemiddelde levensduur van 30 tot 50 jaar en kost ongeveer €60,- tot €80,- per vierkante meter.

Bitumen

Bitumen is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is de meest budget-proof optie. Het kost namelijk slechts €40,- tot €60,- per vierkante meter en gaat ongeveer 20 tot 30 jaar mee. Bitumen wordt ook wel roofing genoemd.

Pvc

Pvc is net als EPDM een elastische soort dakbedekking. Dit verkleint de kans op scheuren en zorgt ervoor dat de dakbedekking goed bestand is tegen weersinvloeden, bijvoorbeeld grote temperatuurverschillen en zonlicht. Gemiddeld kost pvc €50,- tot €70,- per vierkante meter en heeft het een levensduur van 15 tot 40 jaar.

Groendak

Een groendak is een zeer duurzame soort dakbedekking. Het is eigenlijk een tuin op je dak: de dakbedekking bestaat namelijk uit beplanting. Deze unieke soort dakbedekking brengt dan ook veel voordelen met zich mee. Wel is het prijzig: je betaald gemiddeld €40,- tot €200,- per vierkante meter: afhankelijk van het soort groendak en de beplanting. De levensduur van een groendak is gemiddeld 50 tot 70 jaar. Een groendak kan ook op licht hellende daken met een hellingshoek van maximaal 5 graden.

Dakbedekking voor hellende daken

Voor hellende daken heb je ruime keuze aan soorten dakbedekking, met ieder hun specifieke eigenschappen. Dakbedekking op schuine daken gaat over het algemeen iets langer mee, doordat het minder last heeft van weersinvloeden. Hierdoor is dakbedekking voor een schuin dak ook prijziger.

Hieronder lees je meer over dakbedekking voor hellende daken, de kosten en de gemiddelde levensduur.

Dakpannen

Op de meeste schuine daken zie je dakpannen, en dat is niet zo gek: dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en materialen. De gemiddelde prijs van dakpannen ligt tussen de €30,- en €60,- per m² en hebben een levensduur van 30 tot 50 jaar.

Leien

Ben je op zoek naar natuurlijke materialen? Dan zijn leien erg geschikt. Het is een natuurlijk materiaal waardoor je woning een natuurlijke uitstraling krijgt. Per vierkante kosten leien €65,- tot €120,-. De gemiddelde levensduur van een leien dak ligt tussen de 25 en 100 jaar.

Riet

Naast leien is ook riet een natuurlijk materiaal. Deze traditionele soort dakbedekking zie je vooral in een landelijke omgeving. De kosten van een rieten dak bedragen €70,- tot €95,- per m². Een rieten dak heeft een levensduur van 30 tot 35 jaar.

Zink

Zink is erg flexibel, duurzaam materiaal. Het is gemaakt van metaal en heeft daardoor een lange levensduur van 70 tot wel 100 jaar! Per vierkante meter kost een zinken dak tussen de €90,- en €110,-. 

Meer over dakwerken lees je op https://dakdekkersgids.nl/gids/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *