Vochtbestrijding

Hoe kan ik vocht in huis bestrijden? Advies + Tips

Vochtdoorslag is een veel voorkomend probleem in huis. Er komt dan vocht uit de muur, het dak of vanuit de grond. Het doorslaande vocht -dat vaak wordt veroorzaakt door wind en regen- resulteert uiteindelijk in donkere vlekken of zelfs schimmel aan de muren. Wanneer dit het geval is, is vochtbestrijding benodigd zijn om het weer te verwijderen. De kosten lopen daarbij in sommige gevallen op tot wel € 4000. Vandaar dat voorkomen beter is dan genezen. We geven je daarom de benodigde informatie en tips mee, zodat jij dit vervelende probleem niet (meer) hoeft te ervaren in de toekomst.

Er kleven nogal wat nadelen aan vocht in huis. Het is niet enkel een vervelend gezicht om zwarte vlekken aan de muren te hebben, maar het is daarnaast ook nog eens ongezond. Het tast namelijk het algemene immuunsysteem van je lichaam aan. Tevens worden chronische ontstekingen aangewakkerd en verergeren reumatische klachten. Verder stijgen je stookkosten omdat de warmte sneller wegstroomt door overmatig vocht in het huis. En al deze nadelen zijn echter eenvoudig te voorkomen.

Oorzaak van vocht in huis

Vocht komt door de muren heen wanneer het regent. In de wintermaanden heb je daarom sneller last van dit probleem. Maar tijdens deze koude periode zul je over het algemeen ook wat langer douchen. Meer water betekent minder tijd om te verdampen. Daarom is het belangrijk om goed te ventileren. Houd ramen en deuren wat vaker open. Ook na het koken en wassen. Hiermee voorkom je dat vocht niet naar buiten kan treden.

Voorkomen van vocht in huis

Er zijn diverse mogelijkheden om vocht in huis te minimaliseren. Veel van deze oplossingen zijn eenvoudig te realiseren en nemen weinig of geen kosten met zich mee.

Klimaatverf

Energiebesparende klimaatverf aanbrengen zorgt voor een temperatuurverhoging van de muren. Dit resulteert in het verdampen van het water en besparing op de stookkosten. Dit loopt in sommige gevallen op tot een besparing van wel 25%. Hydrofoberen of Impregneren is daarbij de vakterm voor het waterafstotend maken van je gevel.

Ventileren van het huis

Je kunt het probleem voor een groot gedeelte tackelen wanneer je vocht de kans geeft om te ontsnappen. Hang de was bijvoorbeeld buiten in plaats van binnen. Maar zet ook ene deur of raam open zodat het kan luchten na het koken of douchen. Zo krijgt vocht de mogelijkheid krijgen om te verdampen en het huis te verlaten.

Dubbelglas

Wanneer je gebruik maakt van alleen glas in huis, ontstaan vochtproblemen een stuk sneller dan bij dubbelglas. Vocht slaat dan eerder op je muren en op de ramen. Het wordt hiermee een perfecte broedplek voor schimmels en zwammen. Bij dubbelglas wordt dit proces vertraagd en geeft het vocht nauwelijks kans om het huis daadwerkelijk toe te treden.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit zowel een binnen- als een buitenmuur. De tussenruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal en voorkomt dat vocht naar binnen kan treden. De spouwmuur houdt daarnaast ook de warmte in huis, waardoor je tevens zult besparen op je stookkosten. Uiteraard is dit geen eenvoudige oplossing, maar wel zeer effectief en kostenbesparend.

2 thoughts on “Hoe kan ik vocht in huis bestrijden? Advies + Tips”

  1. De ventilatie in onze badkamer was niet voldoende om de muren volledig vrij te houden van schimmel. Daarom hebben we vorige zomer de gehele badkamer laten betegelen. Zo zijn we effectief van vochtproblematiek afgeraakt. De verbouwing hebben we wel laten doen. Op bepaalde dingen kun je beter niet besparen.

  2. Mijn broer is pas van optrekkend vocht verlost geraakt nadat hij zijn complete huis had laten renoveren. Zelfs het fundament werd aangepakt. Hij en zijn vrouw zijn er negen maanden voor uit hun huis moeten trekken en in een camper gaan wonen. Ze hebben er zelfs een nieuwe hypotheek voor genomen. Het heeft uiteindelijk wel geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *